Русия ще изработи първия реактор за турската атомна централа Аккую

...
Русия ще изработи първия реактор за турската атомна централа Аккую
Коментари Харесай

Русия ще изработи първия реактор за АЕЦ „Аккую“ през 2020 г.

Русия ще създаде първия реактор за турската атомна централа " Аккую " през 2020 година Изпълнител на поръчката е съветската компания " АЕМ-технологии " (част от " Атоменергомаш " ), съобщи организация ТАСС. Руско-турският мегапроект планува идващите години да се изработят общо четири енергоблока ВВЕР-1200.
 
Строителството на АЕЦ „ Аккую “ в провинция Мерсин стартира през декември 2017-а. В наличието на генералния шеф на " Росатом " Алексей Лихачов и първия зам.-министър на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез. До началото на април съветската страна е вложила към 3 милиарда $ в строителството. Плановете са първата турска АЕЦ да проработи през 2023 година
 


Русия и Турция започнаха работата по плана през 2010 година с подписването на междуправителствено съглашение за създаване и употреба на АЕЦ " Аккую ". За несъмнено време планът беше в застой поради обтегнатите политически връзки на двете страни. Стойността на централата се прави оценка на 20 милиарда $.
 
Веднъж, откакто е приключена електроцентралата, ще обезпечи 10% от електрическите потребности на Турция, която така и така има малко енергийни запаси.

-->
 
Турският енергиен министър, шурей на Ердоган, похвали плана, като съобщи " ние се намираме в решителен момента, който сбъдва една 63-годишна фантазия ". Турция и Русия затвърдиха своите връзки през последните месеци в основни направление, в това число енергетика, рецесията в Сирия, и други основни политически тематики.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР