Русия ще докаже в съда неправомерността на замразяването от Запада

...
Русия ще докаже в съда неправомерността на замразяването от Запада
Коментари Харесай

Какви са шансовете Русия да отстъпи на Запада своите резерви

Русия ще потвърди в съда неправомерността на замразяването от Запада на съвсем половината от насъбраните златни и валутни запаси - към 300 милиарда $. Именно това невиждано решение в международен мащаб докара до драконовски ограничения за придвижването на капитали в страната, заяви Централната банка на Руската федерация. Какво споделя опитът на Венецуела и Иран в сходни случаи?

Банката на Русия ще оспори замразяването на златните и валутните запаси и приготвя правосъдни каузи. „ Защото е невиждано в световен мащаб златните и валутните запаси на толкоз огромна страна да бъдат замразени “, сподели ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина.

Поради замразяването на съвсем половината от запасите на Централната банка, или 300 милиарда $, се наложи въвеждането на спомагателни правила за валутен надзор. Ако златните запаси на Русия не бяха замразени, тогава " нямаше да има потребност от сходни драконовски ограничения за придвижването на капитали ", изясни Набиулина. Няма други детайлности по желае.

Вероятно правосъдните разногласия ще станат неизбежни, в случай че на 4 май бъде оповестено несъблюдение на отговорностите по еврооблигации към задгранични притежатели. Говорим за банкрут на Русия от ръцете на Запада. Това е неповторим случай, когато несъблюдение може да настъпи, не тъй като страната в действителност няма пари да изплати външния си дълг. И това може да се случи, тъй като Западът, първо, забрани прехвърлянето на валута от замразените запаси на Руската федерация, и второ, не призна изплащането на този дълг в рубли. Първото към този момент се случи, второто към момента е под въпрос. Присъдата ще бъде известна на 4 май - това е крайният период за заплащане.

Как на процедура Русия ще съди за своите запаси и какви са възможностите й да завоюва?

Нашите запаси се съхраняват в разнообразни западни банки, тъй че най-вероятно ще има повече от едно взимане. „ За ЦБР сюжетът може да наподобява по този начин: наемане на юристи в непознати юрисдикции, което може да бъде проблематично, защото задгранични адвокатски адвокатски фирми отхвърлят да работят с съветски клиенти. След това да се обърнем с условията към органите и да изчакаме разглеждането на делата. Например във Англия Банката на Англия ще бъде подобен ответник, а Търговският съд на Лондон, поделение на Върховния съд, ще бъде съдът, способен да прегледа желае “, сподели Владимир Кузнецов, вицепрезидент на Асоциация на юристите по регистрация, разпродажба, неплатежоспособност и процесуално посланичество.

Централната банка на Венецуела заведе дело през 2020 година против Банката на Англия, с цел да отключи запасите на страната под формата на златни кюлчета на стойност над един милиард $.

Въз основа на опита на Венецуела, разглеждането на случая може да отнеме минимум една година, като се вземат поради първата и по-високата инстанция, отбелязва Кузнецов. „ Аргументите на Централната банка в съда могат да бъдат, че блокирането на златните и валутните запаси на Руската федерация от непознати юрисдикции е сериозна спънка за съветската стопанска система и в действителност е нелегално “, счита юристът.

Трудно е да се оцени вероятността на сходни правосъдни каузи. Защото казусът е в действителност невиждан. В света има единствено два такива случая, когато западните страни замразяват златните и валутните запаси на друга страна. Това са Иран и Венецуела.

Венецуела не съумя да върне 1 милиард $ замразени средства от Английската централна банка по правосъден път. Въпреки че завоюва в Апелативния съд на Англия, тя най-после загуби във Върховния съд. „ Опитът на Венецуела обаче не е внушителен, защото в този случай съдът отхвърли да удовлетвори настояванията ѝ, защото не призна престижа на Николас Мадуро като законен президент на страната и счита, че той няма право да съставлява страната. в този случай “, изяснява Кузнецов.

Що се отнася до Иран, през 2020 година той съумя да завоюва правосъдно дело за 1,6 милиарда $ ирански средства, които бяха замразени в юрисдикцията на Люксембург по искане на Съединените щати. Въпреки това, десетки милиарда $ (оценени от 100 до 200 милиарда долара) ирански средства към момента остават замразени в Съединени американски щати, Европа и други страни (Япония, Китай и др.). Бяха блокирани освен ирански средства в банкови сметки, само че и недвижими парцели и друго имущество. Техеран заведе различен иск в Съединени американски щати в Международния съд за отвод да върне съвсем два милиарда замразени активи. Но към момента няма решение.

Шансовете на Централната банка на Руската федерация да завоюва в задгранични съдилища въпреки всичко се правят оценка от специалисти като ниски. „ Практически няма прецеденти. Човек не може да си прави илюзии по отношение на американската правосъдна система. А във Англия всички учредения за „ замразяването “ ще би трябвало да бъдат оспорени. Във всеки случай процесът ще отнеме години “, споделя доцентът от катедрата по статистика на Руския стопански университет „ Плеханов “ Олга Лебединская.

Елвира Набиулина акцентира, че „ нашите запаси към момента се назовават не задържани, а „ замразени “, не могат да бъдат употребявани, само че не са конфискувани, не са отчуждавани, не са задържани “.

„ На пръв взор може да наподобява, че замразяването на активи е сходно на краткотрайна мярка, като аналог на запор на средства. Собственикът тук също губи надзор върху активите, до момента в който не бъдат отстранени специфичните ограничавания, само че не губи благосъстоятелност. Има обаче едно " само че ": краткотрайните ограничения се вкарват като част от процеса - и това е инструмент за отбрана на една от страните при положение на несъблюдение на правосъден акт на доброволна основа от другата страна. В случай на заледяване на активите на Централната банка на Руската федерация това не е по този начин. Тук рестриктивните мерки са инструмент на външната политика, ориентиран към възможна смяна в дейностите на обособените лица “, споделя Тимур Ешпулатов, член на Руската адвокатска гилдия.

Според него е невероятно да се стигне до съд за унищожаване на наказания против ЦБ на Руската федерация, защото замразените активи сами по себе си не са предмет на спор и правосъдно произвеждане. „ Замразяването на активите на Централната банка на Руската федерация се дължи на първо място на политически цели и е належащо за влияние върху основни лица в границите на интернационален спор “, счита Ешпулатов.

„ Ако има политически претекстове, тогава надали си коства да се чака позитивно решение за Руската федерация от задгранични съдилища “, склонен е Кузнецов. Това обаче не дава съображение да се смятат сходни изказвания за неефективни. „ По един или различен метод самите случаи по обжалванията на Централната банка на Руската федерация пред задгранични съдилища към този момент могат да се смятат за много мощно изказване на съветските управляващи за себе си “, счита Владимир Кузнецов. В последна сметка правосъдният развой ще даде опция на Русия да излъчи на Запад своята позиция и причините си за какво това заледяване на запаси не е нищо повече от кражба на спестяванията на руснаците.

Второ, поражда въпросът, че Западът може да стартира да се разпорежда с съветските запаси. Те могат да бъдат изразходвани да вземем за пример за възобновяване на украинската стопанска система или за заселване на украински бежанци в западните страни. Има казус: някои иззети ирански активи на стойност милиарди долари бяха трансферирани на трети страни, както и на фамилиите на жертвите на иранския режим.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР