Русия се приближи до потенциален фалит, след като Министерството на

...
Русия се приближи до потенциален фалит, след като Министерството на
Коментари Харесай

Русия е все по-близо до фалит

Русия се приближи до евентуален банкрут, откакто Министерството на финансите на Съединени американски щати разреши да изтече срокът на основно освобождение от наказания, от което се възползваха американски вложители, оповестява Bloomberg.

На американските банки и физически лица е неразрешено да одобряват заплащания по облигации от съветското държавно управление от 12:01 ч. нюйоркско време в сряда, когато изтече лицензът, който позволяваше паричните потоци.

Миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън съобщи, че е евентуално е рационално нейното министерство да остави лиценза да изтече с уточнението, че той по този начин или другояче е бил краткотраен. Решението за продължение на процедурата демонстрира, че Съединени американски щати избират да принудят Русия - подложена на голям брой наказателни наказания поради войната в Украйна - да разгласи банкрут, в сравнение с да разрешат на страната да източи хазната си в интерес на американските вложители.

Разрешаването на приключването на периода на дерогацията "със сигурност покачва така и така високите шансове за банкрут на Русия ", сподели Хасан Малик, старши държавен анализатор в Loomis Sayles & Co. в Бостън.

В петък Русия би трябвало да извърши заплащания по външния си дълг в размер на към 100 млн. $. С оглед приключването на периода тя стартира да превежда пари предходната седмица, с цел да изпревари рестриктивните мерки. Тогава управляващите заявих, че отговорностите ù по дълга са изплатени. Но Съединени американски щати прибавя още едно затруднение за приемане на заплащанията по облигациите на задграничните вложители и към момента не е ясно дали това ще бъде задоволително, с цел да трансферира Русия границата на банкрута.

От една страна, притежателите на облигации отвън Съединени американски щати към момента могат да получат средствата. И защото множеството притежатели на съветски облигации са в Европа, съгласно ITI Capital - една от най-големите московски брокерски компании, няма да има задоволително кредитори, които да разгласят банкрут. Прагът нормално е притежателите на 25% от облигациите в обращение.

Ако се осуети някое заплащане по дълга, Русия ще разполага с 30-дневен гратисен интервал, с цел да откри решение, както направи при започване на май, когато получи пари от вложителите в последния миг, откакто в началото заплащанията бяха блокирани.

Като цяло Русия дължи към 1 милиарда $ за купонни заплащания до края на 2022 година, само че разполага с доста пари в брой, с помощта на милиардите, които се вливат ежеседмично от продажбите на нефт, газ и други първични материали.

Не всички заплащания към американците са неразрешени след 25 май. Според лиценза, публикуван от Министерството на финансите на 7 април, американските вложители имат период до 30 юни да се освободят от съветската финансова институция Alfa-Bank AO и до 1 юли да се освободят от диамантената компания Alrosa PJSC.

Рублата - която към този момент е на четиригодишен връх - не се промени изключително от известието на Министерството на финансите. Тази година валутата е най-добре представящата се в международен мащаб, като е спечелила към 30% по отношение на $.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР