Русия се подготвя за нова мащабна офанзива, която може да

...
Русия се подготвя за нова мащабна офанзива, която може да
Коментари Харесай

Резников: Русия планира офанзива за 24 февруари - Свят

Русия се приготвя за нова огромна атака, която може да стартира още на 24 февруари (датата, на която преди една година съветската войска нахлу в Украйна - бел. ред.), предизвести украинският министър на защитата Олексий Резников , представен от Би Би Си. Той добави, че Москва е събрала хиляди бойци и може да " опита нещо ", с цел да означи годишнината.

Нападението би отбелязало и съветския Ден на бранителя на отечеството на 23 февруари, отдаден на армията.

Според Резников Москва е мобилизирала към 500 000 бойци за офанзивата.

През септември м. година съветският президент Владимир Путин разгласи обща готовност на към 300 000 наборни бойци, която съгласно него е нужна за гарантиране на " териториалната целокупност " на страната.

Резников обаче допусна, че същинската численост на пратените в Украйна военнослужещи може да е доста по-голяма.

" Официално оповестиха 300 000 души, само че когато виждаме бойците по границите, съгласно нашите оценки те са доста повече ", сподели той пред френската мрежа BFM. 

Русия твърди, че в последно време е постигнала триумфи в източната част на Донбас, а нейните сили се придвижват към фронтовия град Бахмут след борба, траяла месеци и довела до тежки човешки жертви и от двете страни. Миналия месец съветски наемници и постоянни бойци превзеха близкия град Соледар, а в сряда назначеният от Русия формален представител Ян Гагин разгласи, че Бахмут е " оперативно обграден ".

Базираният в Съединени американски щати Институт за проучване на войната неотдавна също заяви, че Москва може да се опита да " предприеме решителни дейности " и да стартира " огромна атака " в източната част на страната.

Резников посочи, че украинските командири ще се опитат да " стабилизират фронта и да се приготвят за контранастъпление " преди съветското.

" Вярвам, че 2023 година може да бъде годината на военната победа ", сподели той и добави, че украинските сили " не могат да изгубят самодейността ", която са постигнали през последните месеци.

Министърът на защитата беше във Франция, с цел да подписа договорка за закупуване на спомагателни радари за противовъздушна защита MG-200, които съгласно него " доста ще усилят потенциала на въоръжените сили за разкриване на въздушни цели, в това число крилати и балистични ракети, както и безпилотни летателни апарати от друг вид ".

Коментарите на Резников идват в миг, когато украинското разузнаване твърди, че Путин е заповядал на своите сили да завладяват Донбас преди края на пролетта. В понеделник обаче генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести, че няма индикации съветският президент да е лимитирал военните си цели до завземането на източните райони на Украйна.

" Че те интензивно се снабдяват с нови оръжия, повече муниции, усилват личното си произвеждане, само че също по този начин получават повече оръжия от други властнически страни като Иран и Северна Корея. И най-много, не видяхме никакви признаци, че президентът Путин е трансформирал цялостната си цел на тази инвазия - а точно да управлява съседа си, да управлява Украйна. Така че, до момента в който това е по този начин, би трябвало да сме подготвени за дълъг път ", посочи Столтенберг.

Междувременно заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр съобщи, че в региона на Донбас не престават интензивните боеве, при които съветските сили и наемниците на " Вагнер груп " се пробват да завладяват град Бахмут. Тя добави, че войските на Москва се пробват да завладяват и Лиман - някогашния съветски логистичен център, който украинските войски превзеха през октомври.

" Руските войски интензивно се пробват да доближат границите на Донецка и Луганска област. Нашите бойци пазят всеки сантиметър от украинската земя ", написа тя в Телеграм.

В речта си в сряда вечерта Зеленски предизвести, че обстановката на фронта слага на тестване неговите сили.

" Наблюдава се известно усилване на настъпателните дейности на окупаторите на фронта - в източната част на нашата страна. Ситуацията става още по-тежка ", посочи той.

Трима души са починали при нахлуване в Краматорск. Други осем души са били ранени в града в Донецка област, откакто съветска ракета е блъснала жилищна постройка, заяви губернаторът на региона. Очаква се броят на жертвите да нарасне, до момента в който спасителите претърсват останките.

" Единственият метод да спрем съветския тероризъм е да го победим. С танкове. Изтребители. Ракети с отдалечен обхват ", написа президентът Володимир Зеленски в обществените мрежи във връзка нападението. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР