Русия се опитва да придобие влияние в Африка и да

...
Русия се опитва да придобие влияние в Африка и да
Коментари Харесай

Русия се опитва да придобие влияние в Африка и да спечели милиарди

Русия се пробва да придобие въздействие в Африка и да завоюва милиарди, продавайки на разрастващи се страни нуклеарни технологии, несъответствуващи за локалната специфичност, написа английският "Гардиън ".
Предложенията на Русия няма да донесат никаква изгода на бедното население на африканския континент, считат експерти.
От две години представители на съветската държавна компания Росатом договарят с десетки африкански водачи. Сключени са контракти с Уганда, Руанда, Гана, Южна Африка и ред други страни.
В Египет Росатом строи реактор на стойност 29 милиарда $, припомня изданието, представено от Би Би Си. Следващият реактор ще бъде издигнат в Нигерия. Русия работи интензивно и в Замбия.
Пакетът, предлаган на страните, искащи да получат реактор, включва великодушни заеми, дълготрайни контракти за доставка и изпращане на специалисти. Египет да вземем за пример получи от Русия заем в размер на 85 % от цената на оборудването.
Според интернационалните специалисти технологиите, предлагани от Русия, са прекомерно огромни за множеството локални страни - те се нуждаят от не толкоз скъпоструващи планове с по-голяма възвръщаемост. За Русия обаче е преференциално да има продължително наличие в района.
Дългосрочните контракти дават на Москва опция освен да печели, само че и да укрепва въздействието си. Това бе демонстрирано наскоро на изборите в Южна Африка, когато Русия се опита да повлияе на резултата, написа английският вестник.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР