Русия се готвила да атакува Япония през лятото на 2021

...
Русия се готвила да атакува Япония през лятото на 2021
Коментари Харесай

Нюзуик: Русия се готвила да атакува Япония през лятото на 2021 г.

Русия се готвила да нападна Япония през лятото на 2021 година - месеци преди съветската войска да нахлуе в Украйна. Това разкрива имейл, включващ писмо на източник от Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ), получено от списание  " Нюзуик ".

Имейлът с дата 17 март е изпратен от сътрудник, наименуван " Вятърът на смяната ", до Владимир Осечкин, съветски правозащитник, който ръководи антикорупционния уеб страница Gulagu.net и в този момент живее в заточение във Франция.

Агентът писал постоянни известия до Осечкин, разкривайки гнева и недоволството в службата от войната в Украйна.

Игор Сушко, изпълнителен шеф на Wind of Change Research Group, основана във Вашингтон организация с нестопанска цел, превежда кореспонденцията от съветски на британски от нейното начало на 4 март. 

Писмата са анализирани от шефа на " Белингкат " Христо Грозев, който го посочил на двама конткати от ФСБ. Те удостоверили, че " без подозрение са били написани от сътрудник ".

През август 2021 година Русия " много съществено се приготвяше за локализиран боен спор с Япония ", споделил сътрудникът в имейл до Осечкин през март.

" Вярата, че страните ще влязат в етап на остра борба и даже война, беше висока. Защо в последна сметка Украйна беше предпочетена, би трябвало други да отговорят ", изяснява той.

Агентът прибавя, че руската пропагандна машина е била задействана - подхванати са били опити японците да бъдат дамгосани като " нацисти "  и " фашисти ".
Курилски острови
Мирен контракт, публично слагащ завършек на Втората международна война, в никакъв случай не е подписван между Русия и Япония. Това до огромна степен се дължи на разногласията за окупирани от Русия група острови, към които Япония предявява искания.

Кунашири, Еторофу, Шикотан и Хабомай - част от Курилския архипелаг, бяха завзети от Съюз на съветските социалистически републики в края на Втората международна война. Токио твърди, че островите са негови " Северни територии ". Според сътрудника на ФСБ " главен препъникамък "  между Москва и Токио са точно Курилските острови.

Поради местоположението им между огромния японски остров Хокайдо и съветския полуостров Камчатка, островите оферират редица военни и политически изгоди.

" За Япония тук е крайъгълният камък на нейната модерна геополитика: статутът й на губеща от Втората международна война към момента пречи на японците да имат официални военни сили, задгранична разследваща работа и редица други неща. За Страната на изгряващото слънце, връщането на Курилските острови в действителност би означавало проверка (или даже отмяна) на следвоенния им статут ", написа информаторът. " Междувременно за Москва островите са " разменна монета ", добавя той. " Поднебесната империя (Китай) приема доста отрицателно всевъзможни опити за преразглеждане на следвоенните съглашения и евентуална победа на Токио в разногласието за Курилите е неприемлива за Пекин. Толкова е неприемлива, че Китай елементарно би усложнил живота на Русия, в случай че Москва се реши да направи подобен " подарък ".

Информаторът отбелязва, че някогашният японски министър председател Шиндзо Абе е поставял мощен акцент както върху опитите за " договаряния "  с Русия по въпроса за Курилските острови, по този начин и върху реформирането на разследващата работа на страната.

" В исторически проект военното разузнаване на Япония постоянно е било на високо равнище, само че след провалянето във Втората международна война то просто е отстранено по волята на спечелилите ", изяснява той.
Разсекретени отчети за " нацистка " Япония
През август 2021 година ФСБ разсекрети информация за това по какъв начин руски жители са били измъчвани от японските специфични служби по време на Втората международна война. Информаторът на " Нюзуик " твърди, че службата имала за задача да стартира " осведомителна акция против Япония в съветското общество ".

" (Случи се) рязко, ненадейно и съвсем ненадейно ", пишат те.

Разсекретените материали включват данни от разпита на Отозо Ямада, военачалник от японската императорска войска по време на Втората международна война.

" Първоначално, още на 8 август, съветските медии бяха много спестовни в мненията си за новината: те твърдяха, че Япония се готвила за война със Съюз на съветските социалистически републики още през 1938 година, крояла е планове за нахлуване, правила е саботажи и тъй наречените ", написа подателят на сигналите. " Но на 16 август съветските медии безусловно избухнаха по едно и също време, обсъждаха разкритите документи в напълно друг звук: японците уж провеждали ужасни биологични опити върху руски пандизчии и се отнасяли извънредно зле с тях. Подробностите за инфектирани с чума въшки, които са били употребявани за изтезаване на пандизчии, бяха надраскани на всички места. Russia Today, главният рупор на интернационалната агитация, също се причисли. "

Информаторът праща голям брой линкове към прокремълски медии по въпроса, в това число един, озаглавен " Как Съюз на съветските социалистически републики избави света от биологичната война, която Япония приготвяше "  и различен, наименуван " Доказателство за подготовката на Япония за война със Съюз на съветските социалистически републики - разкрито. "

В отчет на РБК, оповестен на 20 август 2021 година, цитиращ разкритите документи на ФСБ, се показва, че са провеждани опити върху пандизчии в концентрационен лагер в региона на Харбин и че по време на Втората международна война " японците са тествали бактериологични оръжия и нови химически отровни субстанции. "

По-рано систематизиран материал също беше оповестен от ФСБ през август 2021 година, който съгласно службата демонстрира, че Япония е възнамерявала да употребява бактериологична бомба през 1944 година

" ФСБ даже разсекрети навреме, когато стартира този напън... беше класифицирано през цялото това време и по-късно (Русия) го разсекрети тъкмо когато цялото това струпване се случваше против Япония и приготвяше руснаците популацията да стартира да има вяра, че японците са фашисти ", изяснява Сушко пред " Нюзуик ". " Те един тип замениха Япония с Украйна ", добави той. 

Информаторът акцентира, че акцент е имало върху изказванията, че Япония не се е отказала от " нацизма ".

" Трябвало било да се демилитаризират след войната, само че те нарушавали тези разпореждания, създавайки опасности за Русия ", изяснява той. " Но като цяло войната беше неизбежна за Русия заради маниакалното предпочитание за война от страна на управлението... И в този момент по-голямата част от боеспособните елементи от това направление са предислоцирани в Украйна ", добавя информаторът.

Външните министерства на Русия и Япония отказали да разясняват тематиката пред " Нюзуик ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР