Русия се е съгласила с голяма част от предложенията на

...
Русия се е съгласила с голяма част от предложенията на
Коментари Харесай

Генералният директор на МААЕ се среща с ръководителя на ”Росатом”

Русия се е съгласила с " огромна част " от предложенията на Международната организация за атомна сила за определяне на зона за сигурност към Запорожката атомна електроцентрала. Тя е най-голямата в Европа и е под съветска окупация от м. март. Това написа в Туитър генералният шеф на организацията Рафаел Гроси след новия кръг от договаряния в Москва с съветската държавна компания за нуклеарна сила " Росатом ".

Целта на самодейността на Международната организация за атомна сила е да предотврати нуклеарна злополука при неспиращия обстрел на централата, която е под съветски надзор от първите дни на войната. Предложението на Международната организация за атомна сила планува Русия да изтегли тежките оръжия от региона.

Губернаторът на окупираната от Русия Запорожка област Евгений Балицки разяснява, че Международната организация за атомна сила " не е в положение и няма задоволително пълномощия " да спре обстрела на Запорожката атомна електроцентрала.

 

В изказване на " Росатом " се споделя, че ръководителят на съветската компания Алексей Лихачов е провел " съдържателна, потребна и откровена " полемика с Рафаел Гроси.

В изказването се отбелязва, че на срещата са участвали и представители на министерствата на защитата и на външните работи, на нуклеарния контрол от " Ростехнадзор " и на военните.

 

" По време на срещата бяха разисквани методите за основаване на зона за отбрана в Запорожската АЕЦ. Беше маркирано доста подобие на позициите по плана на декларация за основаване на такава зона. Преговорите ще продължат с разбирането за нуждата от реализиране на взаимно допустим текст във допустимо най-кратък период ", се споделя в известието.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР