Русия създаде екзистенциална криза в ОССЕ и превърна организацията в

...
Русия създаде екзистенциална криза в ОССЕ и превърна организацията в
Коментари Харесай

Украйна бойкотира: Спасете ОССЕ от Русия

Русия сътвори екзистенциална рецесия в ОССЕ и трансформира организацията в пленник на своите прищявки и експанзия, декларира в позиция украинското посолство в България, представено от БГНЕС.

„ На 30 ноември - 1 декември в гр. Скопие ще се организира съвещание на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ.

Украйна прави оценка високо напъните на Северна Македония като председателстваща страна през 2023 година и персонално на министъра на външните работи Буяр Османи, които демонстрираха висок професионализъм и непоколебима ангажираност за отбрана на правилата и отговорностите на ОССЕ. Отделно сме признателни на Северна Македония, че сложи като приоритет въпроса за противодействието на съветската експанзия против Украйна по време на нейното председателство.



Руската федерация поредно унищожава ОССЕ, злоупотребявайки с правилото на консенсуса. Прибягвайки до шантаж и открити закани, Руската федерация систематично блокира консенсуса по основни въпроси. В произвол се трансформира и блокирането на кандидатурата на Естония за ръководител на ОССЕ през 2024 година Освен това Русия нелегално задържа трима украинци - представители на ОССЕ, които са в пандиза към този момент над 500 дни. Русия сътвори екзистенциална рецесия в ОССЕ и трансформира организацията в пленник на своите прищявки и експанзия.

При такива условия наличието на съветска делегация на министерска среща на министерско равнище за първи път от началото на пълномащабното навлизане на русия в Украйна единствено ще ускорява рецесията, в която русия вкара ОССЕ.

Международната общественост би трябвало да работи дружно, с цел да избави ОССЕ от Русия, а не да изпращаме сигнали за опцията за връщане към формите на съдействие, съществували преди февруари 2022 година, на страната, която стартира най-голямата въоръжена експанзия в Европа след края на Втората международна война и жестоко наруши всички правила на Заключителния акт от Хелзинки.



С оглед на това делегацията на Украйна няма да взе участие в министерската среща на ОССЕ на равнище министър на външните работи.

В същото време Украйна остава ангажирана с правилата на ОССЕ и е подготвена да продължи да работи с сътрудници, с цел да възвърне спазването на Заключителния акт от Хелзинки, по-специално въз основа на използването на Формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски “, се споделя в позицията на украинското посолство.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР