Русия също иска разследване на зверствата в Буча, за които

...
Русия също иска разследване на зверствата в Буча, за които
Коментари Харесай

Русия разследва зверствата в Буча, Меркел поддържа решението Украйна да не е в НАТО

Русия също желае следствие на зверствата в Буча, за които Украйна и Западът упрекна, че са осъществени от изтеглщите се съветски военни елементи.

Главният следовател на Русия подреди през днешния ден публично следствие на, по думите му, украинска " провокация ", откакто Киев упрекна съветските военни в кръвопролитие на цивилни в град Буча, съобщи Ройтерс.

Александър Бастрикин, началник на съветския Следствен комитет, разпореди започването на следствие въз основа на това, че Украйна е популяризирала " умишлено подправена информация " за съветските въоръжени сили в Буча, се споделя в известие на институцията.

Украйна и нейните западни сътрудници популяризират фалшив видео от Буча по медиите и обществените мрежи, съобщи Сергей Лавров на среща със заместител генералния секретар на Организация на обединените нации.

Министърът на външните работи на РФ добави, че Русия преглежда сходни провокации, като тази в Буча, като директна опасност към интернационалната сигурност.

Малко по-рано Русия изиска и изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради " ненавистните провокации ", осъществени съгласно нея от Украйна в град Буча, съобщи Франс прес.

" След ненавистните провокации на украинските радикали в Буча, Русия изиска среща на Съвета за сигурност в понеделник, 4 април ", написа в Twitter заместник-постоянният представител на страната в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски.

Срещата обаче е била отказана от Англия, оповестява съветското външно министерство.

Англия " в най-лошата британска традиция не се съгласи на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за обстановката в Буча ", съобщи представителят на министерството Мария Захарова.

Тя съобщи, че Русия още веднъж ще изиска привикване на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Украйна също изиска изключително съвещание на Съвета за сигурност в Организация на обединените нации поради събитията в Буча.

В свое видеообръщение от Twitter международният първенец по бокс в тежка категория Владимир Кличко разгласи, че това не е военна интервенция, а гражданска.

" Това, което се случва в Буча на всички места в Украйна, не е специфична интервенция, това не са военни, това са цивилни, те са били убити в главите, със завързани ръце зад тила. Това е геноцид върху украинското население ", споделя спортистът във видеото, показвайки и ситуацията в Буча.

This is Genocide.
— Klitschko (@Klitschko)

Междувременно полският министър-председател Матеуш Моравецки прикани през днешния ден за основаване на интернационална анкетна комисия за " геноцида ", осъществен съгласно него от съветската войска в украински градове, в това число в Буча, съобщи Франс прес.

" Тези кървави кланета, осъществени от руснаци, от съветски бойци, заслужават да бъдат наречени с същинското си име. Това е геноцид и той би трябвало да бъде даден на съд ", съобщи Моравецки пред публицисти.

" Затова предлагаме да се сътвори интернационална анкетна комисия за следствие на това закононарушение геноцид ", уточни полският министър председател.

Президентът на Франция Еманюел Макрон пък съобщи, че са нужни нови наказания против Русия, откакто Украйна упрекна съветските въоръжени сили в ликвидиране на мирни жители в град Буча, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Има " доста ясни признаци ", че съветски военни са виновни за военни закононарушения в Украйна, сподели Макрон пред радио " Франс ентер ". Той добави, че " на процедура е открито, че съветската войска е виновна " за убийства.

Украинската организация " Униан " пък заяви, че публицисти от разнообразни страни са били заведени до ямата, където са били хвърлени труповете.

На този декор някогашният канцлер на Германия Ангела Меркел съобщи, че решението от 2008 година Украйна да не е в НАТО, е целесъобразно, оповестява Welt.

" Меркел отстоява своите решения във връзка със срещата на върха на НАТО през 2008 година в Букурещ ", сподели говорителката на някогашния канцлер по искане на Агенцията в Берлин.

" С оглед на зверствата, които стават забележими в Буча и други места в Украйна, всички старания на федералното държавно управление и интернационалната общественост да застанат до Украйна и да сложат завършек на варварството и войната на Русия против Украйна, имат цялостната поддръжка на някогашния канцлер ", изясни още говорителката.

Стана ясно още, че Германия няма да изпрати на Украйна 100 БМП, които бяха поискани от украинския боен министър Алексей Резников. Според източник на Welt немският министър на защитата Кристине Ламбрехт е отказала военната помощ на Резников в телефонен диалог.

На този декор висшият представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел настоя през днешния ден съветският президент Владимир Путин неотложно и абсолютно да приключи войната в Украйна.

Европейски Съюз осъжда най-решително зверствата, за които се оповестява, че са били осъществени от съветските въоръжени сили в завзети и след това освободени украински градове, добавя той в изказване във връзка новините от Буча. По неговите думи картината с доста цивилни жертви, както и унищожаването на гражданска инфраструктура, демонстрират същинското лице на жестоката война, която Русия води против Украйна и украинците. Клането в Буча и други украински градове ще стане част от листата на зверствата, осъществени на европейска земя, декларира Борел.

 Сателитно изображение, показващо Буча, Украйна, с църквата Св. Андрей в центъра и мястото на евентуалния всеобщ гроб
Сателитно изображение, показващо Буча, Украйна, с църквата Св. Андрей в центъра и мястото на евентуалния всеобщ гроб
Снимка: AP/БТА

Руските управляващи са виновни за тези зверства, осъществени, до момента в който са имали надзор в тези региони, прибавя висшият представител. Извършителите на военни закононарушения и други тежки нарушавания, както и виновните държавни чиновници и военни ръководители, ще бъдат подведени под отговорност. Европейски Съюз поддържа всички ограничения за търсене на отговорност за нарушавания на правата на индивида и на интернационалното филантропично право в Украйна от съветските въоръжени сили, се показва в изказването.

Напълно поддържаме следствието на прокурора от Международния углавен съд за военни закононарушения и закононарушения против човечеството, както и работата на Комисията за следствие към Върховния комисариат на Организация на обединените нации за правата на индивида. Европейски Съюз подкрепя украинския основен прокурор и гражданското общество, които събират и съхраняват доказателствата за военните закононарушения, отбелязва Борел.

Той оповестява, че Европейски Съюз незабавно ще продължи работата по въвеждане на спомагателни наказания против Русия.

Съветът на Европейски Съюз заяви и че е решил през днешния ден да бъдат отпуснати към 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за посрещане на потребностите на украинските бежанци.

Предвижда се средствата да послужат за обезпечаване на заслон, обучение и здравни грижи за бежанците. Европейски Съюз ще разреши еластичност на бюджетните разноски, с цел да бъдат пренасочени суми, планувани в началото за инфраструктурни планове, доближаване, за помощ на най-уязвимите европейци, за възобновяване на стопанската система от пандемията.

Временните правила включват опцията в напъните за посрещане на бежанците да се включат и частни организации. Правилата се чака да влязат в действие в идващите дни, се отбелязва в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР