Русия съобщи днес, че е разположила нови усъвършенствани системи С-300В4

...
Русия съобщи днес, че е разположила нови усъвършенствани системи С-300В4
Коментари Харесай

Русия разположи усъвършенствани ракетни системи на спорните Курили

Русия заяви през днешния ден, че е разположила нови усъвършенствани системи С-300В4 (S-300V4 (SAM) за противоракетна защита на бойно дежурство на противоречивия Курилски архипелаг край Япония - ход, който евентуално ще разгневи Токио, съобщи Ройтерс, цитирайки телевизионния канал " Звезда " на съветското министерство на защитата.

Според " Звезда " мобилната система за противовъздушна защита, предопределена да отблъсква балистични и въздушни офанзиви, е ситуирана на Итуруп - единия от 4-те Курилски острова, които Русия държи, а Япония ги назовава свои Северни територии.

Японското държавно управление дефинира като недопустимо зенитно-ракетната система S-300V4 на Източния боен окръг да поеме бойно дежурство по Противовъздушна отбрана на Курилските острови.

" Това не подхожда на позицията на Япония за северните територии и е недопустимо ", заяви телевизионният канал NHK, като се базира на представител на държавното управление.

Русия завзе островите, известни като Южни Курили, в края на Втората международна война след разгрома на Япония и от този момент архипелагът е обект на непрекъснат териториален спор с Япония, поради който и до момента не е подписан кротичък контракт сред двете страни макар края на войната.

През 1945 година целият архипелаг бе включен в Съветския съюз, само че японската страна оспорва принадлежността на Итуруп, Кунашир, Шикотан и групата на в този момент необитаеми острови, която в Япония се назовава Хабомай.

Япония е изключително сензитивна към съветски военни ходове на стратегически значимия архипелаг, който се простира от японския остров Хокайдо до съветския далекоизточен полуостров Камчатка.

Руското външно министерство неведнъж акцентира, че съветският суверенитет над островите, който има съответната интернационална правна наредба, не предстои на подозрение, отбелязва ТАСС.

Москва разгласи през октомври, че има намерение да разположи противоракетната система на островите за първи път, само че в границите на военни учения, а не за постоянно бойно дежурство, както излиза наяве в този момент.

Ройтерс отбелязва, че този съветски ход идва скоро откакто някогашният министър председател Шиндзо Абе изненадващо се отдръпна от поста си. Той беше декларирал като собствен приоритет разрешаването на териториалния спор с Русия и се опита да притегли за това свое желание съветския президент Владимир Путин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР