Русия съжалява за възникващата заплаха от Финландия, с която преди

...
Русия съжалява за възникващата заплаха от Финландия, с която преди
Коментари Харесай

Песков: Русия съжалява за възникващата заплаха от Финландия

Русия съжалява за зараждащата опасност от Финландия, с която преди имаше отлични връзки. Това сподели прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, разяснявайки решението на Хелзинки да подпише отбранително съглашение с Вашингтон, оповестяват съветски медии.

„ Разбира се, това ще докара до увеличение на напрежението сред Руската федерация и Финландия “, сподели още Песков.

„ Можем единствено да съжаляваме в това отношение, тъй като имахме отлични връзки с Финландия и никой не е заплашвал никого, нямаше проблеми, нямаше искания един към различен, никой не нарушаваше ползите на другия, имаше взаимно почитание и по този начин нататък “, разяснява Песков. „ Сега, когато Финландия стане член на НАТО и когато военната инфраструктура на НАТО към този момент ще влезе във Финландия, за съветската страна това ще съставлява опасност, напълно явно “.

По-рано пресслужбата на финландското държавно управление заяви, че възнамерява да подпише на 18 декември съглашение със Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата. Вестник Helsingin Sanomat също заяви, че Финландия, като част от бъдещо съглашение за съдействие в региона на защитата, ще даде на американските военни достъп до 15 бази на своя територия. Разпоредбите на документа засягат главно статута на войските на НАТО. Редица други страни от алианса, в това число Латвия, Литва, Норвегия и Естония, имат надлежно двустранно съглашение със Съединените щати. Дания и Швеция водят договаряния с Вашингтон по този въпрос.

Преговорите за сключване на съглашението продължиха от август 2022 година до октомври 2023 година Няколко финландски специалисти са сериозни към това съглашение. Според тях Финландия се отхвърля от част от своя суверенитет, до момента в който в страната няма обществена полемика по този въпрос.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР