Русия, Съединените щати и Китай опитват да убедят талибанските бунтовници

...
Русия, Съединените щати и Китай опитват да убедят талибанските бунтовници
Коментари Харесай

Русия, САЩ и Китай опитват да съберат талибани, политици и граждани на преговори

Русия, Съединените щати и Китай пробват да убедят талибанските бунтовници в Афганистан да проведа т диалози с афганистански политици и цивилни жители - значима стъпка в процеса, ориентиран към преустановяване на войната в Афганистан ., оповестява " Ройтерс ".

Представители на трите страни ще се срещнат в Москва , надявайки се да ускорят темповете на договарянията с талибаните, дни след разпадането на среща, чиято цел е бе да събере съперничещите си афганистанци.

Специалният представител на Съединени американски щати за помиряване в Афганистан, Залмай Халилзад, който организира няколко кръга директни договаряния с талибанските чиновници в Катар, ще участва на срещата в Москва .

" В това пътешестване работя за създаване на интернационална поддръжка за мирния развой в Афганистан и за напредване на афганистанските партии към разговор и договаряния ", разяснява Халилзад.

Халилзад е постигнал прочут прогрес в договарянията с талибаните , по-специално в две съществени области: настояването на талибаните за евакуиране на Съединени американски щати и други задгранични сили и искане на Съединени американски щати от талибаните да подсигуряват, че Афганистан няма да бъде употребен като база за набези .

Други два съществени въпроса в процеса са преустановяване на огъня и диалози сред конкурентните афганистански фракции .

Талибаните от дълго време отхвърлят да беседват с американското афганистанско държавно управление , като го денонсират като задгранична " марионетка ". Талибаните оповестиха началото на годишната си пролетна атака този месец.

Двама дипломати в Кабул обявиха, че се надяват, че срещата в Москва би могла да ускори интернационалния напън , с цел да се подсигурява, че бойците ще се срещнат с други представители на Афганистан.

" Китай и Русия могат да окажат напън върху талибаните да се срещнат скоро с афганистански представители ", съобщи западен посланик, поискал анонимност.

Миналата седмица талибаните възразиха против делегацията на афганистански политици и на гражданското общество от 250-членна делегация, което докара до анулацията на плануваната среща в Катар, ориентирана към подготовката на междуафганските договаряния.

В афганистанската делегация бяха включени някои държавни чиновници, които участваха в персонално качество. Талибаните осмяха делегацията, като я съпоставиха със " сватбено празненство ".

През последните месеци Русия организира директни договаряния с талибански представители и някои афганистански политици , които се опълчиха на президента на Афганистан Ашраф Гани.

Американски публични лица по-рано нарекоха съветските старания - опит да се " обърка " мирния развой по самодейност на Съединени американски щати .
 Няма да има едностранно евакуиране от Афганистан, увери Пентагонът НАТО
Няма да има едностранно евакуиране от Афганистан, увери Пентагонът НАТО

Шанахан добави, че излизат от срещата " по-силни и координирани "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР