Русия публикува видео, за което твърди, че показва спасените моряци

...
Русия публикува видео, за което твърди, че показва спасените моряци
Коментари Харесай

Потънал заедно с кораба. Как едно видео опровергава руската версия за крайцера Москва

Русия разгласява видео, за което твърди, че демонстрира избавените моряци от крайцера "Москва ". Едно семейство обаче разпознава на него сина си - за който управляващите са им съобщили, че е умрял.

Веднага след публикуването му на 16 април се появиха и подозренията в достоверността му - в средата на предишния месец министерството на защитата на Русия популяризира фрагменти, за които твърди, че демонстрират оживелия екипаж на потънaлия крайцер "Москва ".

Много хора обаче не имат вяра, че видеото е същинско.

Снимка, с която разполага Радио Свободна Европа, ускорява тези подозрения. Тя е стоп кадър от видеото, оповестено от съветските управляващи, и демонстрира 21-годишния моряк Сергей Грудинин. Грудинин обаче по този начин и не се е завърнал при фамилията си. Майка му в началото получава информация, че той е оживял, по-късно - че е в неопределеност, а по-късно - че е умрял.
Какво се случи с кораба "Москва "?
Хронологията стартира на 13 април. Украйна заяви, че тогава е нанесла удари по най-големия съветски боен транспортен съд "Москва ", а Русия сподели, че той е потопен.

Украйна твърди, че крайцерът е изумен целеустремено от две украинска ракети Нептун. Русия отхвърля и твърди, че корабът е потопен в резултат на пожар, провокиран от детонация на муниции на борда. Според съветската верия потъването е било случай по време на стихия.

Три дни след потъването на "Москва " съветското министверство на защитата разгласява видеото, показващо екипажа на крайцера. След още няколко дни безмълвие пък управляващите в последна сметка, че единствено един член на екипажа е умрял, други 27 са в неопределеност, а останалите 396 души са били изведени в сигурност на брега.

Тези цифри обаче не съответстват с броя на хората, строени във видето, публикувано на 16 април. На него се виждат две редици моряци, които са не повече от 200. С това се появиха и подозрения - дали видеото не е снимано преди, а не след потъването на кораба.
Какво споделят роднините на моряците
Сред моряците на борда на кораба "Москва " е и 21-годишният Сергей Грудинин. Неговата вуйна Татяна Грудинина се свърза с съветската редакция на Радио Свободна Европа. Тя изпрати няколко фотоси на Грудинин, измежду които и стоп кадър от видеото, за което Русия твърди, че демонстрира оживелия екипаж на крайцера.

На това изображение той може да бъде ясно разпознат, а лицето му съответствува с това от другите негови фотоси, които Грудинина изпрати.
 Сергей Грудинин (в синия кръг) на фотографията, предоставена на Радио Свободна Европа от фамилията му  Стоп кадър, показващ Сергей Грудинин (третия отдясно) във видеото, оповестено на 16 април от Министерството на защитата на Русия
Официалната информацията, която фамилията на моряка е получило от съветските управляващи, обаче е, че той е умрял.

Неговата вуйна описа пред Радио Свободна Европа, че майката на Грудинин - Тамара Грудинина, се е обадила на горещата телефонна линия незабавно след новината за потъването на кораба. Тогава са ѝ споделили, че синът ѝ е жив. Малко по-късно обаче с нея се свързва мъж, който се показва като Вакула - семейството на заместник-капитана на "Москва ". Той ѝ споделя, че синът ѝ в действителност е в неопределеност.

Пред Би Би Си Тамара Грудинина описа, че след време е получила още едно позвъняване - този път различен представител на флота ѝ споделил, че синът ѝ е "потънал дружно с кораба ".

Региналната уебсайт на Радио Свободна Европа Crimea.Realities се свърза с родителите на Грудинин в Амурска област, в съветския Далечен изток, с цел да ги помоли да потвърдят, че мъжът на фотографията е техен наследник. Те споделиха, че не желаят да беседват с публицисти, базирайки се на психическа контузия.

Братовчедка на Грудинин, Татяна Тулупова, сподели пред Би Би Си, че фамилията се е чуло за последно с него на 10 април, когато той им е сподели, че корабът отплава. Оттогава не са имали никаква връзка.

Грудинин е наборник, което значи, че по закон не е трябвало да бъде изпращан в зона на бойни дейности. Русия води войната си против Украйна в това число и по крайбрежията на Черно и Азовско море. Министерството на защитата на Русия обаче твърди, че крайцерът "Москва " не е взел участие в бойна интервенция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР