Русия проявява агресия спрямо Украйна. Незаконно ни беше отнет Крим.

...
Русия проявява агресия спрямо Украйна. Незаконно ни беше отнет Крим.
Коментари Харесай

Главата на Киевската патриаршия Филарет: Путин мечтае да си върне влиянието над България

Русия демонстрира експанзия по отношение на Украйна. Незаконно ни беше лишен Крим. Явно са считали, че по същия метод могат да ни вземат и Донбас, а и други области. Те мечтаят да подчинят цяла Украйна, пък и освен нея. Мечтаят да си върнат въздействието над страните от някогашния социалистически лагер - над прибалтийските републики, Полша, Румъния, над България. Путин си мечтае за сходно нещо. Но фантазиите му са напразни, тъй като този интервал от историята на неговата империя е завършил. Ние живеем в глобализиран свят, в който няма място за империи. И фантазиите за връщането на тези империи - са празни фантазии. Това сподели в изявление за DW патриархът на обявилата самостоятелност Киевска партиаршия Филарет.

Според него, войната в Източна Украйна няма да е безконечна, а така наречените Републики Донецк и Луганск, които са под въздействието на съветските сепаратисти, ще прекратят съществуването си. По-нататък в изявлението той твърди, че Путин е набожен християнин, който обаче не живеел по законите на вярата, а вършел беззакония. Поради това Филарет назовава съветския президент "Новия Каин ".

"Към грешниците би трябвало да се отнасяме търпеливо. Не бива да ги отблъскваме, тъй като Господ обича и нас, макар че и ние сме грешници. Браковете сред мъже могат да бъдат допускани, само че не трябва да се смята, че те са нещо вярно и положително. Това е грях и църквата не може да го поддържа. Нека бъдем търпеливи към грешниците, само че да приказваме, че правят нещо вярно - не е допустимо ", споделя Филарет във връзка на един неотдавнашен апел за религиозна приемливост и толерантност към половите малцинства, да вземем за пример към хомосексуалните.

Кризата в Украйна провокира и ерес измежду православните украинци, напомня "Дойче веле ". Част от тях поддържат самостоятелната Киевска патриаршия на Украинската православна черква, водена от патриарх Филарет, а друга част - Украинската православна черква, която е подчинена на Московския патриарх Кирил.

Наскоро бе доказано, че Московският патриарх ще се включи в празненствата за 3 март в България.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР