Русия проучва възможността за включването на Италия към газопровода „Турски

...
Русия проучва възможността за включването на Италия към газопровода „Турски
Коментари Харесай

Италия може да се включи в проекта Турски поток

Русия изследва опцията за включването на Италия към газопровода „ Турски поток “. Това съобщи съветският президент Владимир Путин, предава РИА " Новости ".

Руският водач означи, че в този момент се изследват въпросите, засягащи инфраструктурата, и разновидностите за включването на Италия към газопровода.

„ Това може да бъде през България, това може да бъде даже през Сърбия, Унгария, това може да бъде през Гърция “, сподели той на конференцията след диалозите си с италианския министър председател Джузепе Конте.

По-рано съветският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че присъединяване на Европейския съюз и други страни в плана „ Турски поток “ е допустимо при съществуването на гаранции, че няма да се повтори историята с „ Южен поток “.

„ Турски поток “

През октомври 2016 година беше подписано от Русия и Турция междуправителствено съглашение за плана за строителство на газопровод „ Турски поток “.

Проектът планува построяването на две прави на магистралния газопровод по дъното на Черно море с потенциал по 15,75 милиарда куб.м. газ всяка. Едната права би трябвало да зарежда със „ синьо гориво “ турския пазар, а другата минава директно през Турция за европейските страни. Доставките на газ се планува да стартират на 1 януари 2020 година

Строителството на морската част от „ Турски поток “ стартира на 7 май 2017 година На 13 април 2018 година бе обявено, че „ Газпром “ е построил 66% от морския сектор на „ Турски поток “.

Решението за строителството на този газопровод беше признато, откакто през декември 2014 година Русия разгласи прекъсването на плана „ Южен поток “ поради неконструктивната позиция на Европейския съюз. Той трябваше да премине през територията на България, Сърбия и Унгария.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР