Русия прекратява експлоатацията на леките конверсионни ракети Рокот, изстреляна днес

...
Русия прекратява експлоатацията на леките конверсионни ракети Рокот, изстреляна днес
Коментари Харесай

Русия спира експлоатацията на ракети Рокот с украински компоненти

Русия приключва употребата на леките конверсионни ракети " Рокот ", изстреляна през днешния ден за финален път от космодрума " Плесецк ", заяви пресслужбата на " Роскомос ", представена от съветските медии.

" С това изстрелване приключва употребата на тази трансформация на ракетата-носител ", акцентираха от съветската държавна корпорация.

Последната ракета " Рокот " е била изстреляна от Плесецк в 2:11 часа московско време (1:11 българско). Изстрелването и извеждането на галактическите апарати в орбита се е провело в естествен режим. Космическият уред " Гонец-М " е бил изведен в нужната орбита и предаден на ръководство на клиента.

По-рано съветското военно министерство разгласи прекратяването на употребата на ракетите . Състоялото се изстрелване тази нощ е последното в полза на " Роскосмос ".

Ракетата-носител от лек клас " Рокот " е основана в границите на конверсионната стратегия въз основата на снетата от въоръжение междуконтинентална балистична ракета РС-18.

Първото изстрелване на " Рокот " от космодрума " Плесецк " се състоя през май 2000 година Общо от Плесецк са били изстреляни 31 ракети, като в орбита са изведени 74 галактически апарата с друго предопределение. Оборудването на системата за ръководство на ракетите е основано в украинското дружество " Хартрон ". След събитията през 2014 година Украйна приключи доставките на това съоръжение за Русия, което е затруднило провеждането на изстрелвания на ракетата-носител и руснаците са решили да се откажат от нея.

По-рано стана известно, че Центърът Хруничев (част от Роскосмос), създава ракетата " Рокот-2 " с съветска система за ръководство, с цел да размени " украинската " " Рокот ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР