Русия постави на Европа ултиматум във връзка с доставките на

...
Русия постави на Европа ултиматум във връзка с доставките на
Коментари Харесай

ЕС не подкрепя Турски поток, но транзитните страни - да

Русия сложи на Европа ултиматум по отношение на доставките на "синьо гориво ", разяснява онлайн изданието "Росийский разговор " изказвания на външния министър на федерацията Сергей Лавров.

Москва е подготвена да доставя газ на територията на Европейския съюз по тръбопровода "Турски поток ", само че за това са нужни гаранции от европейските управляващи, по-специално от Европейската комисия, съобщи през вчерашния ден Лавров на обща конференция с гръцкия си сътрудник Никос Кодзиас.

Първият посланик на Русия акцентира, че Москва не се опасява от добросъвестна конкуренция от страна на други производители и експортьори, отбелязва "Комсомолская истина ".

"Парламентская газета " цитира по-ранни изказвания на съветския президент Владимир Путин, съгласно който Москва и Анкара нееднократно са обсъждали опцията "Турски поток " да доставя гориво в Европа, в това число през България. По думите му Русия е подготвена да сътрудничи със София по огромни енергийни планове, в случай че България даде съответните гаранции, показва вестникът.

Moscow, Ankara ready to support #TurkishStream's extension to Bulgaria https://t.co/vPyeSE5d3G pic.twitter.com/xgLtjIfePG
— Sputnik (@SputnikInt) 2 юни 2018 година
Предвижда се газопроводът "Турски поток " да влезе в употреба в края на 2019 година Тръбопроводът се прокарва вместо "Южен поток ", от който Русия бе принудена да се откаже през 2014 година по отношение на решението на България краткотрайно да спре градежа поради позицията на Съединени американски щати и Европейски Съюз, напомня "Парламентская газета ".

Русия може да получи газови гаранции за "Турски поток " от България, Гърция и Италия, написа "Економика сегодня ".

Поради геополитически аргументи Европейската комисия не поддържа концепцията за втора тръба от "Турски поток ", само че страните, през които може да мине тя, показват интерес към съветския газопровод , отбелязва аналитикът Алексей Белогориев.

Според него Европейска комисия е срещу възможен кулоар за съветския газ в този район, тъй като се притеснява от усилване на московското въздействие върху балканските страни, претендиращи за участие в Европейски Съюз. "Присъствието на Русия, както прочее и на Турция, е нежелателно тук от становище на европейската политика ", споделя той пред електронния вестник.

Проектът дава обещание изгоди и на Гърция, добавя специалистът Игор Юшков. Тази страна "не е пазар за пласмент ", както и България, само че е подготвена да бъде транзитьор и даже поддържа самодейността в политически проект. Тя обаче не счита да влага в "Турски поток " лични пари. Въпросът опира до Италия, която ще е пазар за пласмент на горивото при положение на директни доставки през Гърция.

Все още е мъчно да се каже по какъв начин гледа на плана новото държавно управление в Италия, само че италианската петролногазова компания Ени и предходните кабинети не са проявявали интерес към тематиката. "Същевременно, в случай че планът бъде сбъднат, Италия няма да има нищо срещу, защото постоянно е по-добре да имаш колкото може повече оферти за влизане в страната ", прибавя Алексей Белогориев.

Борисов и Путин се договориха за „ Турски поток “

Какво се знае за "Турски поток " досега

Царят се разгласи за рестарт на връзките ни с Русия

По време на късото си посещаване през вчерашния ден в Измир, българският министър-председател напомни на турския си сътрудник Бинали Йълдъръм, че ангажимента и с Владимир Путин, „ Турски поток” да не подмине и България “ остава. Трябвало единствено да се съобразим с Европейска комисия.

На тематика Европа Турция сподели сензитивност, да вземем за пример по тематиката за мигрантите. „ Споразумението с Европейски Съюз не се ползва по този начин, както беше договорено”, съобщи Йълдъръм. Борисов добави, че за разлика от страните с остра изразителност, мигрантският напън над България бил нулев.

„ На нашата граница мигрантският поток е нула”, добави Борисов, като акцентира, че това се дължи на подписаното съглашение с Турция във Варна през април. Той пожела на Йълдъръм триумф на идните избори на 24 юни.

Какво е "Турски поток "

Турски поток е интернационален план на газопровод, който се планува да минава по дъното на Черно море от Русия (Краснодарски край, гр. Анапа) до Турция.

Планира се на границата сред Турция и Гърция да се построи хъб за транспорт на природен газ до европейските страни. За строителството на газопровода на територията на Русия ще се употребява по-рано издигнатата инфраструктура за неосъществения Южен поток.

Морската част на плана се възнамерява да е 910 км и ще принадлежи на Русия, а сухопътната част по турската територия ще бъде 180 км. Предвижданите средства за осъществяване на плана са 11,4 милиарда евро.

На 10 октомври 2016 година се подписва контракт за пробутване на газопровод с потенциал 15,75 млрд м³ годишно, като сумарният потенциал ще доближи 31 млрд м³ с опция за разширение до четири тръби с общо пропускане на 63 млрд м³ газ на година.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР