Русия посегна на мира в Европа, заяви генералният секретар на

...
Русия посегна на мира в Европа, заяви генералният секретар на
Коментари Харесай

НАТО призова света да осъди Русия

Русия посегна на мира в Европа, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при откриването на днешното изключително онлайн съвещание на държавните и държавните ръководители на страните от пакта, отдадено на войната в Украйна. Той означи, че това се е случило, макар всички старания за реализиране на политическо решение.



Русия единствена носи отговорността за нахлуването в Украйна, което осъждаме допустимо най-решително, добави той. Призоваваме Москва неотложно да спре военните дейности, съобщи Столтенберг.

В днешното съвещание вземат участие също представители на Швеция и Финландия , които не са част от алианса. 

По-късно държавните и държавните ръководители на страните от НАТО одобриха онлайн изказване, в което приканват всички страни да осъдят безусловно нападението на Русия против Украйна.

Никой не трябва да се заблуждава от вълната неистини на съветското държавно управление.  Осъждаме най-категорично пълномащабното навлизане на Русия в Украйна с поддръжката на Беларус, се показва в изказването.

НАТО приканва Русия неотложно да приключи тези дейности и да изтегли всички свои сили от Украйна . Това от дълго време подготвяно нахлуване против Украйна - самостоятелна, мирна и демократична страна, е брутално, изцяло непредизвикано и безпричинно. Съжаляваме за загубата на живот, голямото човешко страдалчество и разрушенията, породени от дейностите на Русия. Мирът на европейския континент е опустошен радикално. Светът ще държи Русия и Беларус виновни за тези дейности, декларират участниците в срещата. 

Русия носи цялостната отговорност за този спор. Тя отхвърли метода на дипломацията и разговора, неведнъж предлаган от НАТО и съдружниците. Тези дейности са в нарушаване на интернационалното право, в това число на Устава на Организация на обединените нации. Действията на Русия са изрично отменяне на правилата, залегнали в Основополагащия акт НАТО-Русия.



Решението на президента Владимир Путин да нападне Украйна е ужасна стратегическа неточност , за която Русия ще заплаща тежка цена - икономическа и политическа - в идващите години. На Русия към този момент са наложени невиждани наказания, се показва в изказването. НАТО показва съпричастност с демократично определените президент, парламент и държавно управление на Украйна, и със смелите украинци, които пазят своята татковина.

Ще продължим да оказваме политическа и практическа поддръжка на Украйна, до момента в който тя продължава да се пази. Потвърждаваме непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на интернационално приетите й граници, в това число териториалните води. Тази кардинална позиция в никакъв случай няма да се промени, прибавят страните от пакта.

НАТО показва подготвеност да предприеме всички нужни ограничения и решения, с цел да подсигурява сигурността и защитата на всички съдружници. Отново се удостоверява действието на член 5 от Вашингтонския контракт за взаимна отбрана. Свободата постоянно побеждава потисничеството, приключва изказването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР