Русия покани турския президент Реджеп Тайип Ердоган на Парада на

...
Русия покани турския президент Реджеп Тайип Ердоган на Парада на
Коментари Харесай

Путин кани Ердоган на Парада на Победата догодина

Русия предложения турския президент Реджеп Тайип Ердоган на Парада на успеха през 2020 година, оповестява в. “Известия ”, базирайки се на информация от съветското посолство в Анкара. Оттам, обаче, подчертаха, че към момента не е получено единодушие от турската страна. Администрацията на турския президент към момента не е удостоверила проектите на президента да участва на юбилейните тържества в Москва. Досега нито един турски президент не е посещавал Москва, с цел да взе участие в парада на Червения площад.

Следващата година целият свят ще означи с обсег 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Сред поканените в Русия посетители са водачите на страните Договора за групова сигурност, множеството страни на европейския континент, американският президент Доналд Тръмп и израелският министър председател Бенямин Нетаняху. В началото на декември желанието за посещаване на Русия на 9 май 2020 година бе доказано от ръководителите на 17 страни, в това число водачите на Индия, Франция, Куба, Венецуела, Беларус, Молдова, Сърбия, Чехия и други.

„ Поканата, адресирана до президента на Турция, бе изпратена по открития ред. Чакаме решение “, декларираха от пресслужбата на посолството.

И макар, че ръководителят на Турция се среща с президента на Русия по-често от другите задгранични водачи – през 2018 година Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган организираха седем срещи, през 2019 година – четири – той в никакъв случай не е посещавал Москва за честването на 9 май.

„ През 2020 година е доста евентуално Ердоган да дойде в Москва на 9 май. Това ще бъде алегоричен жест и повратна точка за руско-турските връзки “, разяснява турският политолог Керим Хас.

Последната среща на съветските и турските водачи се състоя на 22 октомври тази година, договарянията продължиха над шест часа.

На 2 декември представителят на президента Дмитрий Песков съобщи, че идната среща сред Путин и Ердоган е планувана за 8 януари 2020 година, тя ще се организира в Истанбул – турският водач, анонсира за този ден старта на Турския поток. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР