Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния.

...
Русия поиска силите на НАТО да напуснат България и Румъния.
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: До месец Русия ще достигне военния си капацитет за действия в Украйна

Русия изиска силите на НАТО да изоставен България и Румъния. Алиансът изрично отхвърли настояванията на Москва с претекста, че те биха основали първокласни и второкласни членове, което не могат да одобряват.

„ Фокусът на НАТО от няколко години се насочва към България и Румъния. Турция беше най-силното звено на югоизточното крило на Алианса, само че връзките сред Ердоган и Путин през последните години разтревожиха Съединени американски щати и страните членки на НАТО. В България предходната година се организира едно от най-мащабните учения на Алианса. Центърът за съгласуваност на военноморските сили е във Варна. Ето за какво ние сме част от това напрежение, което нараства през последните седмици ", разяснява някогашният зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред „ България он еър “.

Според него настояването на Русия към България е по-скоро проява на мускули, в сравнение с очакване на действителни дейности.

„ Русия към момента не е подготвена за пълномащабни военни дейности в Украйна. Но след месец ще доближи своя потенциал. В момента има ситуирани 150 000 души войска по границите на Украйна. Сега армията на Украйна е от над 250 000 души. Русия внезапно в идващите месеци ще вдигне боеспособността на своите сили, по тази причина НАТО реагира ", съобщи Керемедчиев

„ Това е обвързвано и с смяната на тона сред България и Северна Македония. Русия реагира на това, че България стартира да играе все по-активна роля със своите съседи. Страната ни се трансформира в едно от твърдите звена против съветската експанзия и това изнервя Москва ", проучва някогашният зам.-външен министър.

Керемедчиев акцентира, че страната ни е реагирала съответно на настояването на Русия.

„ Москва се пробва по всякакъв начин да вкара чеп сред страните членки на НАТО и употребява негативните връзки на част от българите към НАТО, по този начин цели да омаловажи нашата роля като член на Алианса. В момента най-малко има разговор Русия - НАТО. Москва стартира с цялостна кошница, с тежки имперски стремежи, с цел да може да се доближи до някаква конкретика ", добави Керемедчиев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР