Русия поиска да бъде проведено заседание на Съвета за сигурност

...
Русия поиска да бъде проведено заседание на Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Русия сезира ООН заради украинските атаки по Запорожката АЕЦ

Русия изиска да бъде извършено съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради украинските офанзиви против Запорожката АЕЦ.

Това заяви РИА “Новости”, базирайки се на източник в непрекъснатото посланичество на Москва в международната организация.

“Русия изиска съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през втората половина на 11 август по отношение на украинските офанзиви по Запорожката АЕЦ през последните дни, които могат да доведат до пагубни последствия”, споделил източникът.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа, тя създава 1/4 от цялата електрическа енергия в Украйна. Мощността ѝ е 6000 мегавата, като тя се състои от шест енергоблока. През март тази година централата беше взета под надзор от съветските сили. Сега тя работи на 70% от цялостния си потенциал. В бъдеще се възнамерява да се провеждат доставки в Крим, оповестява ТАСС.

Според Русия въоръжените сили на Украйна неведнъж са нанасяли удари по Запорожката АЕЦ, като осколъчните муниции на ракета, изстреляна през нощта против 7 август, са паднали на не повече от 400 метра от работещия енергоблок. В зоната на проваляне е бил също регион на вместилище за отработено нуклеарно гориво, а също и автоматизиран пост за надзор на радиационната конюнктура. В резултат на обстрела е умрял най-малко един човек. Всички зародили пожари са били потушени навреме.

Москва настоя на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации като докладчик да се яви шефът на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси.

Късно през днешния ден бе обявено, че той приключва отпуската си и ще участва на съвещанието. Преди това Гроси успокои, че съгласно МААЕ няма непосредствена опасност за нуклеарната сигурност след обстрела на Запорожката АЕЦ. Той добави, че украинските управляващи са уведомили МААЕ, че има вреди, само че равнището на измерената радиация е в границите на естественото.

Междувременно съветските сили започнаха да конфигурират система за противовъздушна защита в електроцентралата.

“Системите за противовъздушна защита на електроцентралата се подсилват”, съобщи пред съветската държавна телевизия ръководителят на назначената от Москва военна администрация в Запорожка област Евгений Балицки. В момента Запорожската АЕЦ работи обикновено, а електропроводите и развалените реакторни блокове са ремонтирани, добави Балицки.

А външните министри на страните от Г-7 излязоха през днешния ден с изказване, в което настояха Русия да съобщи контрола над атомната централа на Украйна.

“Русия следва неотложно да изведе войските си отвън рамките на интернационално приетите граници на Украйна и да зачита нейния суверенитет”, са споделя още в изказването на Г-7.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР