Русия планира в близките 25 години да увеличи ядрените си

...
Русия планира в близките 25 години да увеличи ядрените си
Коментари Харесай

Русия планира да увеличи ядрените си мощности до 25% от енергийния си микс

Русия възнамерява в околните 25 години да усили нуклеарните си мощности, които да доближават до 25% дял от енергийния микс на страната. Това съобщи генералният шеф на " Росатом " Алексей Лихачов в изявление за радио " Ехото на Москва ".

По думите на Лихачов през тази година делът на електрическата енергия, добита от нуклеарни централи, може да доближи до 20%, което е по-малко от предстоящото. А това се дължи на намаляването на общото произвеждане, уточни още той.

Според данни на систематичния оператор на страната през август тази година съветските нуклеарни централи са изработили 16,6 милиарда киловатчаса, което е съвсем 1% по-малко, в сравнение с предходната 2019 година.
 Китай ще изпревари Съединени американски щати като максимален производител на нуклеарна сила. И това може да стане по-скоро от предстоящото
Китай ще изпревари Съединени американски щати като максимален производител на нуклеарна сила

Липсата на нови планове в Съединени американски щати, Япония и Европа дава зелена светлина на Пекин и Москва

Лихачов съобщи и че строителството на първи и втори енергоблок на Беларуската АЕЦ върви по проект и под цялостния надзор на Международната организация за атомна сила и Световна асоциация на организациите - оператори на АЕЦ (WANO).

Беларус построява своята АЕЦ в град Островец с съветски държавен заем от 10 милиарда $. По предходните условия на контракта, погасяването му трябваше да стартира шест месеца след въвеждането на централата в употреба, само че не по-късно от 1 април 2021 година. През юли тази година срокът на заема беше продължен с две години.
 Първата нуклеарна централа на Беларус ще обезпечава 40% от електрическата енергия на страната
Първата нуклеарна централа на Беларус ще обезпечава 40% от електрическата енергия на страната

Рекаторът на първия енергоблок на централта ще бъде зареден с нуклеарно гориво през август

Директорът на " Росатом " добави, че съветската държавна корпорация е подготвена да даде " цялостни съвещания " по въпросите на сигурността на строящата се нуклеарна централа на всички прилежащи страни. Най-големи опасения от плана се следят в Литва. Преди към година държавното управление на страната закупи йодни таблетки на обща стойност 1 милион евро на фона на възходящите страхове на жителите. Цeнтpaлaтa ce изгpaждa в гpaд Ocтpoвeц, ĸoйтo ce нaмиpa нa пo-мaлĸo oт 20 ĸилoмeтpa oт гpaницaтa c Литвa и нa 50 ĸилoмeтpa oт cтoлицaтa нa cтpaнaтa Bилнюc. Cпopeд дaнни нa Eвpocтaт oт 2017 гoдинa в Литвa живeят 2 милиoнa и 848 xиляди дyши. Πo дaнни нa OOH oт 2016 гoдинa във Bилнюc живeят нaд 544 xиляди дyши.
 Литва изхарчи близо €1 милион за йодни хапчета поради стартирането на първата нуклеарна централа в Беларус
Литва изхарчи близо €1 милион за йодни хапчета поради стартирането на първата нуклеарна централа в Беларус

Съоръжението се намира на 20 километра от литовската граница
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР