Русия отмени предложението си да изпрати четири свои военни кораба

...
Русия отмени предложението си да изпрати четири свои военни кораба
Коментари Харесай

Турция твърди, че Русия е отменила предложението за преминаване през Черно море по нейно искане

Русия анулира предлагането си да изпрати четири свои военни кораба през турски води в Черно море по искане на Турция, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу, като добави, че решението е било взето преди Анкара да затвори проливите поради нашествието на Москва в Украйна, съобщи Ройтерс.

Съюзникът на НАТО Турция граничи с Украйна и Русия в Черно море и поддържа положителни връзки и с двете страни. В понеделник Анкара заяви, че е затворила проливите Босфор и Дарданели по силата на пакт от 1936 година, което ѝ разрешава да ограничи прекосяването на някои съветски кораби. Пактът освобождава корабите, които се връщат в своите бази.

Късно във вторник Чавушоглу съобщи пред телевизионния канал Haberturk, че Турция е помолила Русия да не изпраща нейни кораби, преди да разгласи нашествието на Москва за "война " в неделя, което й разрешава да ограничи прекосяването според Конвенцията от Монтрьо.

"Русия съобщи, че четири нейни кораба ще преминат през пролива на 27-28 февруари, като три от тях не са регистрирани за бази в Черно море ", сподели Чавушоглу.

"Казахме на Русия да не изпраща тези кораби, а тя съобщи, че те няма да преминат през пролива. "

"Никой не трябва да се наскърбява от това, тъй като Конвенцията от Монтрьо е годна през днешния ден, през вчерашния ден и на следващия ден, тъй че ние ще я прилагаме ", сподели той.

По-рано тази седмица Ройтерс заяви, че минимум четири съветски кораба - два разрушителя, фрегата и разследващ транспортен съд - чакат решението на Турция да преминат от Средиземно море. Два от тях - фрегата и унищожител - желаеха да пътуват тази седмица.

Съединените щати "изразиха удовлетворение " от дейностите на Турция за затваряне на пролива. Посланикът на Украйна в Анкара съобщи, че Киев е "благодарен " на Турция за "щателното " осъществяване на пакта.

Макар да назовава съветското навлизане недопустимо нарушаване на интернационалното право, Турция деликатно формулира реториката си, с цел да не обиди Москва, с която има тесни връзки в региона на енергетиката, защитата и туризма. Тя прикани за разговор и предложи да бъде хазаин на мирни договаряния.

Във вторник Чавушоглу повтори, че Турция няма да се причисли към западните си съдружници в налагането на стопански наказания на Русия.

Докато установяваше тясно съдействие с Русия, Турция също по този начин продаде безпилотни самолети на Киев и подписа съглашение за взаимно произвеждане на още, което разгневи Москва. Тя също по този начин се опълчва на съветската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Крим през 2014 година

Украинският министър на защитата Олексий Резников съобщи в сряда, че страната ще получи още една пратка турски безпилотни самолети, което евентуално ще разгневи Русия.

Снимка:REUTERS

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР