Русия отложи кръг от преговорите за контрол върху ядрените оръжия

...
Русия отложи кръг от преговорите за контрол върху ядрените оръжия
Коментари Харесай

Русия: Преговорите със САЩ за контрол върху ядрените оръжия бяха отложени заради разногласия

Русия отсрочи кръг от договарянията за надзор върху нуклеарните оръжия със Съединени американски щати поради съществени разлики в метода и напрежението по отношение на Украйна, съобщи върховен съветски посланик, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8379
Решението за отсрочване на плануваните за тази седмица договаряния в Кайро беше взето на политическо ниво, сподели съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

" Бяхме изправени пред обстановка, при която американските ни сътрудници освен посочваха своето отвращение да се вслушат в нашите сигнали и да вземат поради нашите цели, само че и действаха по противоположния метод ", съобщи той пред кореспонденти в Москва.

По думите му Съединени американски щати са желали да се съсредоточат единствено върху възобновяване на инспекциите според съглашението " Нов СТАРТ " и са се противопоставили на съветското искане за разискване също по този начин на съответни детайлности, свързани с изчисляването на оръжията според контракта за понижаване на стратегическите въоръжения.

Държавният департамент на Съединени американски щати сподели през вчерашния ден, че Русия е решила едностранно да отсрочи договарянията и има намерение да предложи нови дати.

Рябков съобщи, че обстановката в Украйна е съдействала за решението на Москва да отсрочи договарянията.

Според него отлагането на договарянията в последния миг е " политически сигнал " към Вашингтон, показва ДПА.

Рябков упрекна Съединени американски щати за неуспеха на разговора и сподели, че в случай че Съединени американски щати са желали договарянията, е трябвало да създадат оферти за съживяването им.

Консултациите в Кайро щяха да бъдат първите договаряния за надзор върху въоръженията от началото на войната в Украйна. Сега не е ясно по кое време те могат да бъдат възобновени. Рябков сподели, че Русия ще предложи нова дата за договаряния най-рано следващата година.

Той сподели също, че Русия и Съединени американски щати неведнъж са били на прага на съглашение за замяна на пандизчии и че към момента е допустимо да бъде реализирана договорка до края на годината.

" Ако това се случи, то безспорно ще изпрати позитивен сигнал, че не всичко е по този начин изцяло безнадеждно в руско-американските връзки ", сподели Рябков.

Американското държавно управление от месеци се пробва да контракти освобождението на баскетболистката Бритни Грайнър и някогашния морски пехотинец Пол Уилан, които излежават присъди в Русия, в това число посредством възможна замяна на пандизчии с Москва. АП и други медии оповестиха по-рано, че Вашингтон е предложил Грайнър и Уилан да бъдат разменени за съветския търговец на оръжие Виктор Бут, който излежава присъда в Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР