Русия отказва да огласи данни за взрива в атомната подводница

...
Русия отказва да огласи данни за взрива в атомната подводница
Коментари Харесай

Русия засекрети данните за взрива с атомната подводница в Баренцово море

Русия отхвърля да огласи данни за гърмежа в атомната подводница в Баренцово море, заяви Би Би Си. Агенцията цитира представителя на съветския президент Владимир Путин, Димитрий Песков, съгласно който става дума за държавна загадка. Песков означи, че Путин разполага с цялостна информация за случилото се.

Не се оповестява и точният брой на хората, намирали се на борда на подводницата по време на пожара. Руските самостоятелни медии, представени от Би Би Си, оповестяват, че става дума за дребна подводница, наречена AS-12. Според американските специалисти тези подводници са проектирани да прекъсват подводни кабели.

В момента дълбоководният уред се намира във военно-морската база в Североморск. Трагедията се разигра в съветски териториални води в Баренцево море, на изхода от Колския залив в понеделник към 21 часа локално време. Екипажът на секретния дълбоководен уред, който е на въоръжение в Северния морски флот, е служил във войнска част в Санкт Петербург, написа "Монитор ".

Известно е, че пожарът е почнал по време на осъществяване на батиметрически измерения. Очевидци са разказали, че съвсем незабавно след експлоадиране на пожара, към дълбоководния уред са пристигнали боен транспортен съд и два буксира. „ Подводницата се движеше толкоз бързо, че ние даже и не помислихме, че е станала повреда. Нямаше и пушек. Нищо нямаше. След това някой ни сподели, че е в село Уре и видял по какъв начин вадят телата на моряците “, описаха локални риболовци.

Поне един човек е оживял при пожара на съветската военна дълбоководна изследователска подводница, която умъртви 14 моряци в понеделник. Ясно е, че избавеният е граждански. Моряците го евакуирали гражданското лице, рискувайки живота си. По непотвърдена информация, част от членовете на екипажа също са оживели.

Би Би Си напомня случая с потъването на съветската подводница K-141 Курск преди 19 години. Трагедията става по време на най-мащабното обучение на съветския флот от времето на Съюз на съветските социалистически републики, което се организира в Баренцово море. Подводницата потъва в събота, 12 август 2000 година

Според формалната версия, подводницата потъва в следствие от гърмеж и пожар в торпедния ѝ отсек. Два поредни гърмежа от мястото ѝ на поглъщане оттекват през 2 минути и 15 секунди, и са толкоз мощни, че са записани даже от сеизмографи на Аляска.

Руският военноморски флот признава за загубата си на една от своите най-модерни, боеготовни и с потвърдена боеспособност подводници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР