Русия осъди Съединените щати за прекратяване на отказа от санкции

...
Русия осъди Съединените щати за прекратяване на отказа от санкции
Коментари Харесай

Захарова: Вашингтон действа все по-опасно и непредсказуемо


Русия осъди Съединените щати за преустановяване на отхвърли от наказания за страните, които остават в нуклеарната договорка с Иран, и за това, че се отдръпна от основния боен контракт „ Открито небе “ с Москва.

“Действията на Вашингтон стават все по-опасни и непредсказуеми ”, съобщи представителят на външното министерство Мария Захарова пред кореспонденти, представена от Агенция Франс Прес, съобщи БГНЕС.

Премахването на американските изключения от наказания върху иранските нуклеарни уреди ще забави, само че няма да спре осъществяването на плановете за тяхното препрофилиране, съобщи още формалният представител на съветското външно министерство.

“От нас зависи да оценим тези нови стъпки от страна на Съединените щати и тяхната щета. От практическа позиция анулацията може да забави, само че не и да спре осъществяването на тези значими планове за преконфигурация, които са в основата на споразуменията от 2015 година ”, цитира думите й ТАСС.

Според Захарова, натискът върху Иран разкрива неспособността на Съединени американски щати дейно да вземат решение комплицирани проблеми. Подобни дейности, сподели тя, поставят завършек на изказванията на Вашингтон за водачество, „ даже вътре в западната общественост от хора с единодушие “.

“Страните, участващи в СВПД, не престават да поддържат контакт на всички равнища и ще продължат да се занимават с всички въпроси, свързани с обезпечаването на стабилно и всестранно използване на съглашението и съответната резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ”, акцентира дипломатът.

По-рано специфичният представител на президента на Русия за Афганистан Замир Кабулов сподели, че решението на Вашингтон да отстрани краткотрайните изключения от глобите върху планове в Иран, свързани със Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД), е „ порочна процедура “.

„ Нека ги анулират “, сподели Кабулов. „ Ние построяваме атомната електроцентрала „ Бушер “ в Иран въз основа на двустранни съглашения и според интернационалното право, тъй че не се интересуваме от вътрешното законодателство на която и да е трета страна. “

БГНЕС напомня, че американският държавен секретар Майкъл Помпео съобщи в сряда, че Вашингтон е решил да приключи краткотрайните изключения от режима на наказания, които разрешават на Техеран да получава помощ от страните, участващи в СВПД. Същевременно Съединени американски щати ще удължат с още 90 дни освобождението от наказания по отношение на атомната електроцентрала „ Бушер “. Кристофър Форд, асистент на държавния секретар по въпросите на интернационалната сигурност, съобщи, че изключенията от режима на наказания против Иран не се ползват за новите нуклеарни единици.

„ Росатом “ осъществя план в Иран за създаване на втората фаза на АЕЦ „ Бушер “ (втори и трети енергоблокове) с обща мощ от 2 100 МВт. През май предходната година държавната корпорация стартира да приготвя площадката за изтичане на бетон за втория енергоблок. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР