Русия осъди плановете на САЩ да изпратят по-модерни артилерийски системи

...
Русия осъди плановете на САЩ да изпратят по-модерни артилерийски системи
Коментари Харесай

Русия: САЩ продължават да наливат масло в огъня

Русия осъди проектите на Съединени американски щати да изпратят по-модерни артилерийски системи в Украйна и упрекна Вашингтон, че " налива масло в огъня ". Президентът Джо Байдън разгласи този ход по-рано, само че омаловажи опасенията от пряк спор сред НАТО и Русия.

Междувременно чиновник в основния източен украински град Северодонецк заяви, че украинските сили в този момент управляват единствено 20% от него.

Американският президент съобщи, че Съединените щати приготвят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 700 милиона $. Той сподели, че задачата е да се помогне на Киев да се отбрани и че Вашингтон не предизвиква Украйна да нанася удар, отвън нейните граници.

Руският външен министър упрекна Украйна, че предизвика по-нататъшно присъединяване на Запада в сегашните военни дейности със своите претенции за по-мощни ракети. Сергей Лавров сподели, че " съществуват опасности " от включване на трета страна в спора.

Началникът на администрацията в Луганска обпаст Сергей Гайдай зави, че боеве сега се водят южно и западно от града, като руснаците се пробват да го обкръжат. Гайдай уточни, че прилежащият град Лисичанск се управлява от украинските военни. Ръководителят на Херсонска област Генадий Лагута пък заяви, че съветските военни са освободили над 20 обитаеми места в северната част на района.

В своето видеообръщение тази нощ президентът Володимир Зеленски съобщи, че над 12 милиона украинци са напуснали домовете си от началото на съветската инвазия. По думите му 5 милиона души са потърсили избавление от войната зад граница, като огромна част от тях са майки с деца. Зеленски също така упрекна Русия в поредна политика по депортация на хора:
" Насила откарват възрастни и деца. Това е едно от най-подлите съветски закононарушения. До момента са били откарани над 200 000 украински деца - това са и сираци от домовете, и деца с родителите си, и такива, които са разграничени от майка си и татко си. Руското държавно управление разпръсква тези хора на територията си, в това число заселва наши жители в отделечени региони. Целта на тази незаконна политика е не просто да откраднат хора, а да създадат по този начин, че депортираните да не помнят за Украйна и да не могат да се върнат ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР