Русия оповести днес какви гаранции за сигурността иска от Запада

...
Русия оповести днес какви гаранции за сигурността иска от Запада
Коментари Харесай

Русия разкри какви гаранции за сигурността иска от САЩ и НАТО

Русия оповести през днешния ден какви гаранции за сигурността желае от Запада - включително отвод от военни дейности в Украйна и Източна Европа, и НАТО да не се уголемява повече на изток. Това съобщи Ройтерс, като се базира на новинарската организация РИА.

 Русия изпрати на Съединени американски щати оферти за контракти в областта на сигурността Виж още

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, е споделил, че към този момент Съединени американски щати и НАТО отхвърлят съветските оферти и реакцията им не е обнадеждаваща, съобщи Интерфакс. По думите му Съединени американски щати и НАТО не престават да насочат ултиматуми към Русия в отговор на нейните оферти за гаранции за сигурност. Той ги приканва да прекратят " регулярните враждебни дейности " против Русия. Рябков съобщи, че Русия е подготвена " още на следващия ден " да стартира договаряния със Съединени американски щати и предлага те да се състоят в Женева. По думите му е доста значимо тези гаранции да бъдат документирани на хартия, съобщи ТАСС.

Според РИА, представена от Ройтерс, предложенията на Москва са:

- отвод от по-нататъшно разширение на НАТО и приемането на Украйна в алианса;

- да не разполагат спомагателни войски и оръжия отвън страните, в които те са се намирали през май 1997 година (т.е. преди приемането на източноевропейски страни в блока) с изключение на при изключителни случаи и със единодушието на Русия и членовете на НАТО;

- НАТО да приключи всевъзможни военни действия в Украйна, Източна Европа, Кавказ и Централна Азия;

- да не се разполагат ракети със междинен и дребен обхват, които могат да поразяват територията на другата страна;

 НАТО сложи условия по предлагането на Русия в региона на сигурността Виж още

- да не се правят военни учения с повече от една армейска бригада в контрактувана гранична зона и постоянно да се обменя информация за военните учения;

- да се удостовери, че страните не се считат една друга за врагове и да се изрази единодушие всички разногласия да се вземат решение спокойно и при възпиране от приложимост на сила;

- да се поеме ангажимент да не се основават условия, които могат да се възприемат като опасност от другата страна;

- да се сътвори гореща линия за незабавни контакти.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг удостовери по-рано през днешния ден, че алиансът е получил съветските оферти, съобщи АП. " Всеки разговор с Русия би трябвало да регистрира също безпокойствата (на алианса) за съветските дейности, да бъде основан на съществени правила и документи за европейската сигурност и да се организира при съвещания с сътрудниците на НАТО в Европа като Украйна ", акцентира той. Трийсетте страни членки към този момент " дадоха ясно да се разбере, че в случай че Русия предприеме съответни стъпки, с цел да понижи напрежението, ние сме подготвени да работим за подсилване на ограниченията за създаване на доверие ", напомни Столтенберг, без да навлиза в детайлности.

Съединени американски щати са видели предложенията от Русия за започване на диалози и водят разговор с европейските си съдружници и сътрудници, съобщи прессекретарят на Белия Дом Джен Саки, представена от Ройтерс.

" Няма да има диалози за европейската сигурност без нашите съдружници и сътрудници от Европа ", сподели Саки пред кореспонденти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР