Русия ограничава износа на газ в Европейския съюз, за да

...
Русия ограничава износа на газ в Европейския съюз, за да
Коментари Харесай

Украйна обвини Русия в създаването на газовата криза в Европа

Русия лимитира износа на газ в Европейския съюз, с цел да увеличи още повече цената на горивото и да изостри енергийната рецесия. Това разгласи украинският външен министър Дмитро Кулеба, представен от " Новости ".

" Нека да назовем нещата с същинските им имена. Русия лимитира износа, с цел да увеличи още повече цените на газа, да сътвори енергийна рецесия и да оправдае стартирането на " Северен поток 2 ", посочи той на форума " Open Zakarpattia 2021. Форум за развиване ".

По думите на Кулеба дефицитът на газ на европейския пазар демонстрира, че спомагателните направления не подсигуряват увеличение на доставките за района.

През последните месеци европейският газов пазар претърпява съмнения. Още при започване на август фючърсите се търгуваха при 515 $ за хиляда кубически метра, само че до края на септември те се удвоиха повече от два пъти, а на 6 октомври скочиха до исторически връх от 1937 $. Това е последвано от спад, само че цените не престават да са на високо равнище. Всичко това усилва цената на електрическата енергия за жителите на Европейски Съюз.

Експертите считат, че предпоставките за тази обстановка са ниското равнище на потенциал за предпазване на континента, лимитираното предложение от снабдители и огромното търсене на полутечен природен газ в Азия.

В същото време някои европейски и украински политици упрекнаха Газпром в " изкуствено ограничение на доставките ". В отговор на това съветската компания акцентира, че извършва всички отговорности по съществуващите контракти.

Според Владимир Путин дефицитът на газ на европейския пазар е резултат от икономическата политика на Европейската комисия. Освен това осем милиарда кубически метра гориво не бяха доставени в Европа от Съединени американски щати и Близкия изток, до момента в който Газпром усили вноса с 11 милиарда кубически метра.

На 27 октомври съветският президент инструктира Газпром да усили размера на горивото, изпомпвано в европейските подземни складове, след което цената на газа в Европа стартира да пада. Въпреки това котировките към момента са високи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР