Русия официално се оттегли днес от ключов договор за сигурност,

...
Русия официално се оттегли днес от ключов договор за сигурност,
Коментари Харесай

Русия се оттегли от ключов договор за европейските въоръжени сили след края на Студената война

Русия публично се отдръпна през днешния ден от основен контракт за сигурност, предопределен за деескалация на евентуални спорове сред Изтока и Запада след края на Студената война, предадоха Ройтерс и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

Ройтерс вижда в това знак на усилване на напрежението сред Русия и НАТО.

" В 00:00 часа на 7 ноември 2023 година завърши процедурата за отдръпване от ДОВСЕ (Договор за елементарните въоръжени сили в Европа) ", съобщи съветското външно министерство на своя уеб страница.

" По този метод този международноправен документ, който нашата страна спря да извършва още през 2007 година, най-сетне стана история за нас ", написа още в известието.

Договорът подписан през 1990 година - в края на Студената война и една година след рухването на Берлинската стена, напомня Ройтерс. Той сложи ограничавания върху разполагането на военно съоръжение за поддържане на военния баланс сред страните от НАТО и тогавашната Организация на Варшавския контракт. Русия прекрати присъединяване си в контракта през 2007 година и приключи дейното си присъединяване през 2015 година

През май 2023 година, повече от година след началото на на войната в Украйна, която Русия стартира през февруари 2022 година, президентът Владимир Путин подписва декрет за денонсиране на пакта, с което си навлече наказание от страна на НАТО за " подкопаване на евроатлантическата сигурност ".

" ДОВСЕ беше подписан в края на Студената война, когато изглеждаше допустимо образуването на нова архитектура на международната и европейската сигурност, основаваща се на съдействие, и бяха направени съответните опити ", съобщи още съветското външно министерство.

То обаче означи, че дейностите на Съединени американски щати за разширение на НАТО са довели до " намерено заобикаляне " на редица ограничавания от страна на Северноатлантическия алианс. " По този метод ДОВСЕ в първичния си тип загуби връзка с действителността ", сподели в умозаключение съветското външно министерство.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР