Русия официално потвърди, че новата система за радиоелектронна борба може

...
Русия официално потвърди, че новата система за радиоелектронна борба може
Коментари Харесай

Русия е в състояние да унищожи сателитите на НАТО над Украйна

Русия публично удостовери, че новата система за радиоелектронна битка може да унищожава военни спътници на геостационарна орбита – на височина към 36 000 км. Подробностите за новото оръжие (и даже самият принцип на неговото действие), несъмнено, не бяха разкрити.

Ясно е обаче, че способността на Русия да се бори с противников спътници е извънредно значима: скорошно приключване на разследваща информация от Пентагона сподели, че американците оживено обменят данни с ВСУ.

Американците не скриха обстоятелството, че доставят въоръжените сили на Украйна с разследваща информация - както и с оръжия и муниции - през цялото време на спора, отпушен от НАТО.

" Съединените щати предоставиха информация за командни пунктове, хранилища за муниции и други значими съветски уреди ", написа The Guardian.

Разузнаването в действително време разреши на украинците да възнамеряват най-важните интервенции. Например опити за ликвидиране на няколко съветски генерали (за благополучие неуспешни) или нападението над крайцера „ Москва “.

За да обезпечи разузнаване на въоръжените сили, Джо Байдън даже предприе невиждана стъпка. Беше подписано съглашение за шерване на данни с украинската войска, каквото Съединените щати нямат с никоя страна отвън НАТО.

Нещо повече, американците се похвалиха какъв брой подробно наблюдават съветската войска. Пълнеж по тази тематика беше оповестен от доста огромни американски издания - NBC, New York Times и Washington Post. И още тогава американските специалисти се чудеха за какво Пентагонът предизвика Москва с истории за наблюдаване на съветски войски.

Опасността от ескалация беше упомената по-специално от някогашните чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ Пол Пилар и Джон Сайфър. Освен това американското и даже от английското разузнаване продължиха да предизвикат Москва, като разгласиха ежедневни отчети за положението на нещата на бойното поле и даже в тила

" Американците са шпионирали съветските войски основно посредством спътници. Така тяхното заличаване или най-малко „ ослепяване “ е най-важната задача ", написа Eurasian Times.

Генерал-майор Фридлинг учуден от противосателитните благоприятни условия на Русия

Русия показва качествата си за противосателитна война още през ноември 2021 година Тогава беше употребена ракета с непосредствено издигане (DA-ASAT), която смъкна остарелия сателитен спйтнек Целина-Д, който беше в орбита от 1982 година

Американците одобриха това като предпазен удар против тяхната разработка на галактическия дрон X-37 (орбитален самолет), който би трябвало да взе участие в програмата " Междузвездни войни ".

Използването на съветската DA-ASAT също беше вярно признато от европейците: генерал-майор Мишел Фридлинг, началник на френското галактическо командване, да вземем за пример, беше учуден от техническите благоприятни условия на съветските противосателитни ракети.

Русия обаче може да се бори със спътниците на НАТО освен благодарение на ракети, само че и благодарение на радиоелектронна битка (РЕБ). Няколко седмици преди началото на интервенцията съветски (уж) хакери направиха извънредно сполучлива хакерска атака против основаната в Съединени американски щати информационна компания Viasat.

Това направи допустимо изваждането от строя на доста системи на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, които разчитаха на сателитния терминал Viasat.

Кибератаката се оказа доста ефикасна, което по-късно беше прието от Виктор Жора, заместник-началник на Държавната работа за специфични връзки на Украйна (ръководител на всички интервенции по киберсигурността). Той съобщи, че ударът по системата Viasat е довел до " големи загуби ".

" Когато секат гората, летят части ". Косвените последствия от сполучливата хакерска атака бяха толкоз огромни, че хиляди интернет консуматори в цяла Европа изгубиха връзката си. Например във Франция, съгласно френската телекомуникационна компания Orange, 9000 клиенти са спрели да получават сателитни интернет услуги, предоставяни от Nordnet.

По същия метод към една трета от 40-те хиляди клиенти на сателитната интернет услуга bigblu в Германия, Франция, Унгария, Гърция, Италия и Полша пострадаха от рухването на сателитната мрежа Viasat. Сред тях, несъмнено, имаше освен цивилни, само че и военни клиенти.

Полковник Зикидис: геостационарните спътници се удрят най-добре с високоточни лазери

- " Русия към този момент има големи кинетични и некинетични противосателитни благоприятни условия ", написа военният анализатор Танмай Кадам.

" А последните вести за създаването на система за електронна война за заглушаване на спътници могат да се смятат за стъпка към по-нататъшното подсилване на тези качества ", споделя още той.

В изявление за Eurasian Times полковник Константинос Зикидис от гръцките военновъздушни сили (бивш заместник-командващ по телекомуникациите и електронната война) означи, че на огромни височини обичайните типове електронна война - потреблението на радиочестотни заглушители или каквито и да било мощни микровълнови оръжия - няма да работи против геостационарни спътници. В същото време спътниците могат да бъдат потискани, да вземем за пример, с лазерни оръжия.

„ Вече се тестват високоенергийни лазерни (HEL) системи с изходна мощ от порядъка на стотици киловати. Поне съгласно открити източници в близко бъдеще се чакат системи от мегаватов клас ", споделя полковник Зикидис.

Сега такива разработки се правят от Китай и Съединени американски щати. Експерти от Китайския университет за просвета и технологии показват, че Русия може да създаде и лазер с обсег от 40 000 километра за заличаване на оптични датчици на спътници за ранно предизвестие. „ Заслепените “ спътници на НАТО, несъмнено, към този момент няма да могат да шпионират съветските войски.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР