Русия обяви за издирване естонския премиер и двама балтийски министри.

...
Русия обяви за издирване естонския премиер и двама балтийски министри.
Коментари Харесай

Русия обяви за издирване естонския премиер и двама балтийски министри

Русия разгласи за търсене естонския министър председател и двама балтийски министри. Руската полиция разгласи естонския министър председател Кая Калас, държавния секретар на Естония Таймар Петеркоп и литовския министър на културата Симонас Кайрис в листата на търсените. Според базата данни на съветското вътрешно министерство.

В базата данни не се показва защо закононарушение или вина са търсени.

Възмущението против историческата памет и враждебността на Русия стана причина естонският министър председател Кай Калас и няколко публични лица от балтийските страни да бъдат оповестени за търсене. Това сподели на брифинг прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков.

„ Това са хората, които носят отговорност за решения, които в действителност са оскърбление против историческата памет “, изясни Песков. „ Това са хората, които подхващат враждебни дейности както към историческата памет, по този начин и към страната ни “, добави представителят на Кремъл.

Министър-председателят на Естония и двама министри на Балтийски страни

Министър-председателят и държавният секретар на Естония Кая Калас и Таймар Петеркоп, както и министърът на културата на Литва Симонас Кайрис, търсени „ по член на Наказателния кодекс “, се появиха в базата данни за търсене на съветското министерство на Вътрешни работи. Правоохранителните органи на ТАСС прецизираха, че против балтийски чиновници е формирано дело за заличаване и разваляне на монументи на руските бойци.

Миналия септември Следственият комитет на Руската федерация повдигна задочни обвинявания на повече от 170 задгранични жители, в това число жители на Латвия, Литва, Естония, Полша и Украйна, като обвинени по каузи за опозоряване и заличаване на монументи на руските бойци. Разследват се 16 наказателни каузи по 143 обстоятелството за опозоряване, заличаване или увреждане на военни гробове, монументи и мемориали на руските бойци.

Източник – ТАСС, Reuters/Превод: SafeNews
За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Още вести четете в секция Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР