Русия обяви в четвъртък, че дивизион с ракетни комплекси С-400

...
Русия обяви в четвъртък, че дивизион с ракетни комплекси С-400
Коментари Харесай

Русия изпрати ракети С-400 в Сърбия за учения със стрелби

Русия разгласи в четвъртък, че дивизион с ракетни комплекси С-400 ще взе участие във военното обучение " Славянски щит 2019 " в Сърбия, което е почнало в сряда без за това да е оповестено обществено.

Министерството на защитата изяснява, че по този начин за пръв път тази система, както и батарея за противовъздушна защита " Панцир ", ще вземат участие в маневри в чужбина.

Това е следващата проява за желанието на Москва да държи на разположение обичайния си съдружник на Балканите, въпреки в Белград да приказват за доближаване с НАТО и Европейски Съюз, разяснява " Ройтерс ".

Сръбското министерството на защитата разгласи, че задачата на маневрите е да се симулира " използването на взаимна бойна група за отбрана от противников разследващи и настъпателни дейности ".

" Освен сръбски зенитни комплекси, ще се употребяват и такива на рускат войска " в учението с бойни стрелби, което ще продължи до 29 октомври.

Колко тъкмо ракети С-400 има в Сърбия не се оповестява. Дивизион нормално включва десетина пускови установки плюс съпровождащите машини за наблюдаване и ръководство. Но броят им варира съгласно това дали те се употребяват за спокойно или военно време.

През 2006 година Сърбия разгласи индиферентност в защитата и се причисли през 2015 година към програмата на НАТО " Партньорство за мир ". Белград упорства,че не търси участие в алианса и желае да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

В същото време управляващите одобряват дарове от Русия под формата на самолети МиГ-29, хеликоптери, танкове и бронирани машини. Тази седмица в Белград бе министър председателят Дмитрий Медведев, а началникът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин съобщи в изявление за сръбската държавна телевизия, че двете страни организират " сложни взаимни интервенции " за отбрана на националните си ползи зад граница.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР