Русия обвини Украйна в неуспешен опит за убийство на президента

...
Русия обвини Украйна в неуспешен опит за убийство на президента
Коментари Харесай

След атаката с дронове: Кремъл обвини Украйна в неуспешен опит за убийството на Путин

Русия упрекна Украйна в несполучлив опит за ликвидиране на президента Владимир Путин при нахлуване с дронове против Кремъл. Москва съобщи, че си резервира правото да отговори. Киев отхвърли да има нещо общо със случилото се и акцентира, че страната е фокусирана върху освобождението на личната си територия след съветската инвазия. Киев не изключи случаят да стане предлог за огромен терористичен удар на Москва на украинска територия.



В обществените мрежи се появи видео на летящ обект над Кремъл и последвала дребна детонация. Руската страна твърди, че е обезвредила два дрона. Москва разгласи, че съветският водач е незасегнат и продължава работата си по график в извънградската резиденция Ново Огорьово.

Отломки от дроновете са паднали в комплекса на Кремъл, само че потърпевши няма. Кметът на Москва вкара възбрана за неоторизирани полети на дронове над съветската столица. Няколко съветски градове към този момент понижиха мащаба на обичайните тържества за Деня на успеха 9 май.



Според съветските управляващи измененията са направени от съображения за сигурност и набези на проукраински сили. Михайло Подоляк от щаба на украинския президент съобщи, че страната му няма нищо общо с случая. Според Подоляк той може да бъде употребен като опрощение за нов удар против Украйна.

" Две странни събития се случиха през днешния ден. Първо - задържане на хипотетични украински саботьори в Крим, които възнамерявали терористични актове. Второ - дронове над Кремъл, което издава, че Русия приготвя осведомителната почва, с цел да оправдае нейни огромни терористични актове. Нека да забележим какво ще направи Русия, само че наблягам отново- атакуване на Кремъл с дронове не е цел на Украйна ", съобщи Михайло Подоляк - консултант на украинския президент.



Вашингтон реагира скептично и не може да удостовери изказванията на Кремъл за нахлуване с дронове.

" Видях известията, само че не мога да ги потвърдя. Просто не знаем. Бих приел всичко идващо от Кремъл с огромна доза песимизъм. Ще забележим. Трудно е да се разяснява без в действителност да знаем какви са обстоятелствата ", съобщи Антъни Блинкен - държавен секретар на Съединени американски щати.

И двете страни ескалират война на дронове, провокирала пожари в петролни хранилища и в Русия, и в Украйна. Според съветските управляващи украински дрон е запалил голям пожар в петролен терминал от съветската страна на моста към окупирания Крим. Склад за гориво пламтя след евентуален съветски удар с дрон в централния украински град Кропивницки.



По-рано през днешния ден съветските специфични служби оповестиха за ареста на седем души, свързани с украинското разузнаване, които са възнамерявали серия диверсионни и терористични актове в Крим. Според същото известие измежду арестуваните е и лице с двойно- българско и украинско поданство.



фотоси: БГНЕС

Мишени на хипотетичните набези са били губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко и обекти от транспортната инфраструктура на полуострова. Открити са пет подготвени взривни устройства, шест кг еластичен експлозив, създаден във Англия, отдалечени детонатори, средства за наблюдаване и връзка, настояват съветските служби. Според тях откритите експлозиви са идентични с употребяваните при гърмежа на Кримския мост на 23 февруари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР