Русия обвини САЩ, че се готвят да напуснат международния договор

...
Русия обвини САЩ, че се готвят да напуснат международния договор
Коментари Харесай

Русия и САЩ се обвиниха взаимно във фалшива и лукава пропаганда за ядрените опити

Русия упрекна Съединени американски щати, че се готвят да изоставен интернационалния контракт за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (ДВЗЯО), като упрекват Москва, че не го съблюдава, сподели съветският представител на конференцията по разоръжаването в Женева, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Според Андрей Белоусов за тази цел Вашингтон употребява като агитационен способ подправени обвинявания, че Москва нарушава контракта, утвърден от Общото заседание на Организация на обединените нации през октомври 1996 година Той изрази мнение, че по този метод се приготвя публичното мнение за излизане на Съединени американски щати от него, " след което още веднъж да обвинят Русия за всичко ".

Американският представител на женевската конференция Робърт Ууд, който приказва след Белоусов, на собствен ред упрекна Русия, че употребява " лукава " агитация и сподели, че нарушаването на интернационалните съглашения е одобрен метод на нейното държание. Той увери, че Съединени американски щати ще съблюдават оповестения от тях мораториум върху нуклеарните опити.

Съединени американски щати са подписали, само че и до момента не са утвърдили ДВЗЯО, въпреки че съблюдават мораториум върху всевъзможни нуклеарни детонации. Договорът от 1996 година би трябвало да бъде утвърден от 44 страни, разполагащи с нуклеарно оръжие или с евентуални благоприятни условия да го основат (списъкът им е формиран въз основа на данни на МААЕ). От този лист досега договорът е утвърден от 36 страни, в това число Русия, Англия и Франция. Други пет страни - Съединени американски щати, Китай, Египет, Израел и Иран - са го подписали, само че не са го утвърдили. А Индия, Пакистан и Северна Корея не са го подписали.

Дебатът сред Съединени американски щати и Русия на Женевската конференция по разоръжаването се състоя 3 дни преди Съединени американски щати дефинитивно да се изтеглят от руско-американското съглашение за ограничение на ракетите със междинен и дребен обхват, още веднъж под претекст, че Русия го нарушава. Вашингтон съобщи, че в отговор на тези нарушавания Съединени американски щати желаят да разработят нов вид нуклеарни оръжия за въздържане на Русия.

ТАСС напомня документално заявление на Разузнавателното ръководство на министерството на защитата на Съединени американски щати от 13 юни, в което се твърди, че Русия, съгласно Вашингтон, е провела тествания на нуклеарни оръжия, при които се е стигнало до нуклеарни гърмежи, каквито договорът не разрешава. Москва изрично отхвърли тези изказвания, а външният й министър Сергей Лавров ги назова " бълнувания ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР