Русия обвини посланиците на Великобритания, Съединените щати и Канада в

...
Русия обвини посланиците на Великобритания, Съединените щати и Канада в
Коментари Харесай

Русия предупреди западни дипломати за риск от експулсиране

Русия упрекна посланиците на Англия, Съединените щати и Канада в интервенция във вътрешните ѝ работи, откакто те присъдата за държавна измяна на изтъкнат опозиционен политик и ги предизвести за риск от експулсиране в бъдеще, съобщи " Ройтерс ".

В понеделник московски съд - който има съветско и английско поданство - на 25 години затвор по обвиняване в държавна измяна в развой, който съгласно него и Запада е политически стимулиран. Това е най-тежката присъда от този тип, откогато Русия нахлу в Украйна.

41-годишният Кара-Мурза години наред сполучливо лобираше пред западните държавни управления да наложат наказания на Русия и на обособени руснаци за хипотетични нарушавания на човешките права.

Той също по този начин осъди това, което Москва назовава " специфична военна интервенция " в Украйна.

Посланиците на Англия, Съединени американски щати и Канада се появиха дружно пред телевизионните камери на стълбите на Московския съд след присъдата, с цел да осъдят решението и да изискат освобождението му.

Британският дипломат Дебора Бронърт произнесе думите си на съветски език, с цел да могат рускоезичните малките екрани вероятно да ги излъчат.

Руското външно министерство съобщи, че държанието на дипломатите е недопустимо.
" Това е директна интервенция във вътрешните работи на Русия ", сподели представителят на външното министерство Мария Захарова, като назова този ход опит за оказване на напън върху съветската правосъдна система. Позовавайки се на нарушавания на човешките права в трите западни страни, Захарова сподели, че е цинично същите народи в този момент да желаят освобождението на някой, който тя назова " сътрудник на въздействие ", финансиран от Запада.

" Опитите за напън върху държавното управление на Русия и нейната самостоятелна правосъдна система са обречени на неуспех. Предателите... които са приветствани на Запад, ще си получат заслуженото ", акцентира Захарова.

Англия - която през 2020 година наложи наказания на съдията, който председателстваше делото на Кара-Мурза за хипотетични нарушавания на правата на индивида - в понеделник привика съветския дипломат в символ на митинг.

 Знаех присъдата си още преди една година Знаех присъдата си още преди една година

Самият Кара-Мурза против него, който се организира при закрити врата, с един от показните процеси на Йосиф Сталин през 30-те години на предишния век.

Захарова предизвести западните дипломати да стоят настрани от вътрешните работи на Русия или рискуват да бъдат изпратени вкъщи.

" Всякакви дейности на Съединените щати, Англия и Канада... ориентирани към подклаждане на разкол и омраза в нашето общество ще бъдат обсъждани по най-решителен метод и дипломатите, участващи в тази подривна работа, ще бъдат изгонени от Русия ", уточни тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР