Русия няма да приеме таван на цените на своя петрол

...
Русия няма да приеме таван на цените на своя петрол
Коментари Харесай

Кремъл не приема ценовия таван на петрола, ЕК разяснява как ще действа той

Русия няма да одобри таван на цените на своя нефт и проучва по какъв начин да реагира, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС и международните организации.
  Коалиция от западни страни, предвождани от Г-7, реализира съглашение за налагане на таван на цената на транспортирания по море петрол в размер на 60 $ за барел. Целта е да се лимитират опциите за Русия да финансира войната против Украйна.   Песков съобщи, че Москва се е подготвила за оповестения през вчерашния ден от страните от Г-7, Европейски Съюз и Австралия таван на цените на съветския нефт, че няма да одобри това ограничаване, както и че ще извърши бърз разбор на съглашението и по-късно ще реагира.   “От тази година Европа ще живее без съветски нефт. Москва към този момент даде да се разбере, че няма да доставя нефт на тези страни, които поддържат антипазарната горна граница на цените ”, съобщи в Twitter Михаил Улянов, дипломат на Москва към интернационалните организации, основани във Виена.   
Starting from this year #Europe will live w/o Russian oil. #Moscow has already made it clear that it will NOT supply #oil to those countries who support anti-market price cap. Very soon the #EU will blame #Russia for using oil as a weapon.
— Mikhail Ulyanov (@Amb_Ulyanov) December 3, 2022 По-рано през днешния ден съветското посолство в Съединени американски щати, представено от ТАСС, съобщи: " Установените от Съединени американски щати и техните сътрудници тавани на цената на съветския петрол на процедура значат преустановяване на базовите правила на действие на свободните пазари, което води до по-голяма неустановеност и по-високи цени за потребителите. Независимо от заиграването с рискови и нелегитимни принадлежности, сме уверени, че нашият петрол ще продължи да бъде издирван. ”   Таванът на цените, контрактуван от  Г-7, ще разреши на страните отвън Европейски Съюз да продължат да внасят по море съветски недопечен нефт, само че ще забрани на корабните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с съветски недопечен нефт, в случай че той не се продава за по-малко от 60 $ за барел. Това би могло да затрудни транспорта на съветски недопечен нефт на цена над този таван, даже до страни, които не са част от съглашението.   " Ще реализираме нашата цел и стопанската система на Русия ще бъде унищожена, Кремъл ще си заплати и ще понесе отговорност за всички закононарушения ", написа в Telegram началникът на президентската администрация в Украйна Андрий Ермак. Той добавя, че таванът е трябвало да бъде свален до 30 $, с цел да бъде Русия унищожена по-бързо.

Европейска комисия към този момент има инструкции по отношение на тавана 

От понеделник Европейски Съюз няма да купува никакъв превозен по море съветски недопечен нефт, който съставляваше 94% от всички доставки на съветския недопечен нефт за 27-те страни от блока, отбелязва Reuters, като се базира на разяснителни инструкции на Европейски Съюз.
Европейски Съюз ще спре също по този начин и всевъзможен импорт от 5 февруари на съветски петролни артикули. Относно тези петролни артикули Г-7 ще вкара също таван на цените на по-късен стадий, като ще употребява тъкмо същия механизъм, като за суровия нефт, разясняват от Европейски Съюз.
От понеделник фирмите за превоз по море, регистрирани в Европейски Съюз, ще могат да транспортират съветски недопечен нефт, единствено в случай че той се продава под или на цената от 60 $ за барел, като на всеки два месеца този ценови таван ще се преразглежда. Първото преразглеждане ще е в средата на януари. Целта е да се държи цената на превозения по море съветски недопечен нефт най-малко 5% под пазарната цена. Тъй като основните компании за превоз по море и застрахователните компании са основани в страните от Г-7, таванът върху цената ще направи доста мъчно за Москва да продава петрола си на по-висока цена.
Руски танкери, натоварени с съветски недопечен нефт преди 5 декември, ще бъдат освободени от ценовото ограничаване за 45 дни или до 19 януари. Ако при преразглеждането на ценовия таван има промени в него, то тогава ще има 90-дневна пролонгация, с цел да се подсигурява, че нито един транспортен съд няма да се окаже блокиран в морето с нефт, закупен на неприемлива цена.
Прегледът на ценовия таван е характерен европейски механизъм, който ще изисква единогласие от 27-те страни членки. След като се контракти смяна в ценовия таван, тя ще бъде дискутирана на равнище Г-7.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР