Русия не се отказва от опита на Съветския съюз и

...
Русия не се отказва от опита на Съветския съюз и
Коментари Харесай

Шпиони в услуга на Русия: Как Москва вербува западни политици

Русия не се отхвърля от опита на Съветския съюз и употребява своите дипломатически представители като сътрудници на разузнаването. А от началото на пълномащабната война против Украйна, отприщена от незаконния режим на Путин, съветската шпионска мрежа в западните страни засилва работата си, написа FREEДОМ.
 
Шпионска мрежа в услуга на Кремъл
Западни медии разкриха, че диктаторът Владимир Путин се е възползвал от бягството на доста руснаците от готовност, с цел да изпрати свои сътрудници в страните от Европейския съюз. Според The Wall Street Journal по време на мобилизацията през 2022 година Путин е държал границите на Русия отворени, позволявайки на стотици хиляди руснаци да избягат от готовност в Европа, Централна Азия и Кавказ, с цел да изпрати около тях сътрудници на разузнаването.
 
 Руски шпионаж Руски шпионаж Източник: Zonanews
Според " Файненшъл таймс " през днешния ден съветската шпионска мрежа в западните страни е по-активна, в сравнение с по време на Студената война. " Играта на котка и мишка се завръща... Руската интензивност е същата или даже по-висока, в сравнение с по време на Студената война. Руското разузнаване е голяма машина и още веднъж прави това, което постоянно е предписание ", декларират западни разузнавачи.
 
Ярък образец за активността на съветските специфични служби в западните страни е убийството на съветския водач Максим Кузминов в Испания. Той беше убит на 13 февруари тази година в испанския град Виляхойоса. В този случай Кремъл даже не се опита да оправдае за това, че е свързван с убийството на някогашния съветски водач.
 
 Руският водач Максим Кузминов Руският водач Максим Кузминов Източник: Скрийншот видео кадър
" Този изменник и нарушител се трансформира в честен мъртвец тъкмо сега, когато планираше мръсното си и извънредно закононарушение ", споделя Сергей Наришкин, началник на съветското външнополитическо разузнаване (СВР).
Струва си да се означи, че след началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна повече от 20 страни изгониха и оповестиха за личност нон грата към 400 съветски дипломати, доста от които бяха считани за шпиони.
 
По-специално, министърът на външните работи на Молдова Михаил Попшой съобщи, че чиновник на съветското посолство е бил изпъден от страната заради присъединяване си в организирането на псевдоизбори в окупираното Приднестровие. Руският " посланик " е разгласен за личност нон грата и му е подредено да напусне страната.
 
Според Der Spiegel, по данни на белгийското разузнаване, най-висшият представител на Русия в Европейския съюз Кирил Логвинов е разузнавач. Тези съмнения породиха след взаимни следствия на европейските медии. Белгийското разузнаване включи Логвинов в листата на сътрудниците на Службата за външно разузнаване на Руската федерация.
 
 Кирил Логвинов Кирил Логвинов Източник: Министерство на външните работи на РФ
На собствен ред австрийските управляващи оповестиха депортирането на двама съветски дипломати. В уеб страницата на Министерството на външните работи на Австрия се споделя, че повода са били дейности на дипломатите, несъвместими със статута им.
 
23 дипломати, упълномощени в съветското посолство във Виена, са взели участие в разследваща активност. Освен това се споделя, че някогашният австрийски външен министър Карин Кнайсъл, която в този момент живее в Русия и преди този момент е танцувала с съветския деспот, се твърди, че е помогнала на съветските специфични служби да получат нужната информация. Впоследствие австрийското външно министерство съобщи, че проектът, предусещащ присъединяване на Кнайсъл, не се е развил повече от стадий на обмисляне.
 
 Карин Кнайсъл танцува с Путин на сватбата си Карин Кнайсъл танцува с Путин на сватбата си Източник: EPA
По-късно естонският външен министър Маргус Цахкна изясни, че Русия се е намесила в правосъдния развой, като е съумяла да придобие документите по наказателно дело и е способствала за публикуването им в съветските обществени мрежи. " Бих желал също по този начин да подчертая, че координираните дейности на съветските специфични служби против Република Естония, в това число хибридните интервенции против сигурността, са неприемливи и би трябвало да бъдат прекъснати. Няма да толерираме или одобряваме интервенция във вътрешните работи на Естония и ще реагираме бързо и съответно на такива обстановки. Изгонвайки посланик, ние демонстрираме, че Естония няма да толерира никакви дейности, проведени от непозната страна на нейна територия ", изясни Цахкна в коментар за ERR.
Експертни отзиви

За това за какво гонят съветските дипломати от западните страни и какъв брой необятно публикувана е шпионската мрежа на Руската федерация по света, в ефира на телевизионния канал FREEДОМ описаха:
Володимир Хандогий, ексклузивен и пълномощен дипломат на Украйна, президент на Украинската асоциация за външна политика;Микола Маломуж, украински общественик, шеф на Службата за външно разузнаване на Украйна (2005-2010), военачалник от армията на Украйна;Игор Чаленко, политолог, началник на Центъра за разбори и стратегии;Гинтарас Багдонас, полковник в оставка, някогашен шеф на военното разузнаване на Европейския съюз, асоцииран специалист в Центъра за източноевропейски проучвания в Литва.
Володимир Хандогий: Русия продължава традициите на специфичните служби на Съюз на съветските социалистически републики
" Има дипломати и представители на специфичните служби, които работят под " прикритието " на посолствата и като цяло не са дипломати. По принцип приказваме за експулсирането на тези чиновници на посолството, които съставляват специфичните служби. Историята с експулсирането на по този начин наречените " дипломати " или чиновници на специфичните служби съществува от доста години.
 
Днес Русия, като правоприемник на Съветския съюз, продължава традициите, съществували по това време. Дори от личен опит мога да кажа, че най-малко 50% от дипломатическия личен състав, който работи в посолствата и представителствата на интернационалните организации, употребяват статута на дипломати, с цел да извършват разследващите си функционалности. И в този момент не престават да вършат това.
 
Много страни схванаха и знаеха кой кой е, само че по взаимно подразбиране разрешиха на тези чиновници да работят до избрани граници. Но през днешния ден, когато има огромна експанзия на Русия против Украйна и когато дилемите на по този начин наречените " дипломати " са да подкопаят отбранителната дарба на Украйна, нашите сътрудници и сътрудници на Запад поемат по пътя на коренно понижаване на броя на съветските дипломати.
 
Днес броят на дипломатите е намалял доста от 2014 година насам, а в някои страни даже до две трети. Те не просто са изгонени, а цели институции са затворени. Например, Генералното консулство на Русия в редица страни, преди всичко в Съединените американски щати.
 
До какво води това? Русия се лишава от източници на разследваща информация. И това се отразява на общото равнище на схващане и проучване на протичащото се на територията на тези страни, които поддържат Украйна във войната против Русия.
 
 Генерал Николай Маломуж Генерал Николай Маломуж Източник: LIGA.net
Николай Маломуж: В Германия шпионите възнамеряват да основат различно държавно управление
" В продължение на десетилетия Руската федерация внедрява сътрудници в Германия. Някои от тях са внедрени още по времето на Съветския съюз, а по-късно са трансферирани към ФСБ, Службата за външно разузнаване (СВР) и Главното разследващо ръководство (ГРУ) на съветското Министерство на защитата.
 
Групи (от сътрудници, бел. ред.) са основани в държавното управление, в политическите партии, изключително в партията на Шолц, в случай че приказваме за съответна обстановка. Напоследък бяха разкрити сътрудници в немското министерство на защитата, в политически партии и в бизнеса, изключително в региона на високите технологии и енергетиката. В тези области германия доста съществено се разграничи от Руската федерация.
 
Всъщност това е огромна вербовка с потребление на финансова мотивация, компрометиращи материали, може би даже идеологически. Защото постоянно Русия се пробва да сътвори някакви други възможности, десни и леви партии и финансира тези придвижвания. И, несъмнено, руснаците поддържат основаването на различно държавно управление, което да размени настоящето държавно управление, което е фокусирано върху НАТО, Съединени американски щати и поддръжката за Украйна.
 
Част от резидентурата им към момента е на терен, само че мнозина към този момент са изгонени от Германия. Това е на първо място резидентурата в съветското посолство, което се намира в Берлин, или консулствата в други градове на Германия.
Но, несъмнено, към момента има сътрудници в самото Министерство на защитата, някои в специфичните служби, тъй като шпиони към този момент са разпознати два пъти единствено в Разузнавателна служба на ФРГ, а също и в контраразузнаването, където също има проблеми.
 
И виждаме, че те към този момент се пробват да повлияят на разнообразни партии, които имат престиж, и даже надвишават рейтинга на партията на Шолц. Съдейки по скорошно изследване, редица крайнодесни партии, които са подкрепяни от Русия, към този момент набират сериозна поддръжка. Виждаме по какъв начин Зелените се опълчват на прехвърлянето на ракети " Taurus " в Украйна.
 
Самият Шолц е получавал сигнали от разследващата линия. А от страна на Русия има всекидневен контакт – даже в най-сложното военно опълчване, предаването на информация върви посредством шефа на съветското разузнаване Наришкин и шефа на Разузнавателна служба на ФРГ (германското външнополитическо разузнаване, бел. ред.). Той насочва предизвестие към Шолц, че при положение на прекачване на ракети " Taurus " в Украйна, Русия ще смята, че Германия е влезнала във войната, тъй че " е по-добре да се въздържаме от този формат ". И това към този момент са директни разуззнавателни дейности по поръка на Путин.
 
Игор Чаленко: За специфичните служби на Руската федерация най-важното е, Мая Санду да не печели изборите
" Най-вероятно Молдова ще продължи да води по-твърда политика по отношение на съветските дипломати. Вече видяхме експулсирането на повече от 40 дипломати заради шпионска активност в тази страна. И Кремъл ще продължи да дестабилизира обстановката, употребявайки непризнатото Приднестровие, където в действителност в този момент на Русия употребява алтернатива за ескалация на обстановката. Особено след решението на конгреса на по този начин наречените " депутати " от Приднестровието, където те показаха, че има към този момент 220 хиляди молби от руснаци в съответното искане до съветския парламент.
 
 Мая Санду Мая Санду Източник: Twitter
Вторият вид е гагаузката автономност. Към днешна дата Русия прави всичко допустимо, с цел да дестабилизира обстановката в Молдова в навечерието на президентските избори, като употребява хибридни средства. Сега най-важното за Русия е да не разреши на Мая Санду да завоюва втори мандат. Ще създадат всичко (за да реализират това, бел. ред.). Те ще се преструват, че обстановката е изцяло отвън надзор. Ще издигнат тематиките от социално-икономически темперамент всичко друго, което може да се сетите.
 
Също по този начин в този момент се употребява и тематиката за езика. Сега в гагаузката автономност има безусловно нелепи изказвания, че Кишинев сякаш постанова румънския език и така нататък Разбираме накъде води всичко това. То към този момент се случи в Украйна, всички сме го виждали. Затова главното за нас в този момент е, че нашият опит и нашите запаси оказват помощ на Молдова да поддържа непоклатимост в сегашните сложни условия на отбиване на хибридната експанзия от страна на Руската федерация.
 
Гинтарас Багдонас: Руските специфични служби употребяват всички вероятни способи за приемане на информация
Действията на съветските секрети служби не са се трансформирали. Те употребяват всички вероятни способи за приемане или кражба на класифицирана информация. Но най-важното е, че мисля, че главната им цел е да спрат помощта за вашата страна, тъй че Западът да я понижи или да я спре изцяло. Мисля, че това е най-важното.
Също по този начин, съветските специфични служби работят доста интензивно, с цел да подкопаят единството в страните от по този начин наречената Североатлантическа общественост на Европа. Това са главните цели на тяхната работа.
 
 Лидерът на проруската KOOS в Естония Олег Иванов Лидерът на проруската KOOS в Естония Олег Иванов Източник: Telegram
Много от по този начин наречените съветски дипломати бяха изгонени от посолствата на западните страни, в това число и моята страна. Това са стотици. Първата вълна преди пълномащабното навлизане на Руската федерация в Украйна беше след опита за отравяне на Скрипал. По това време бяха изгонени към 150 съветски дипломати.
След това руснаците се пробват да употребяват всевъзможни други благоприятни условия, по-специално представители на бизнеса, изключително след пандемията от COVID-19, когато всички се научиха да работят отдалечено. Те употребяват електронно разузнаване, изключително кибернетика, както и престъпни групировки. И, несъмнено, те употребяват изнудване и пари при вербоването на агентура. Това са главните образци за съветска разследваща активност.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР