Русия не изплати външния си дълг за първи път след

...
Русия не изплати външния си дълг за първи път след
Коментари Харесай

Белият дом вижда дефолта на Русия, за първи път от 1918 г.

Русия не изплати външния си дълг за първи път след болшевишката гражданска война преди повече от век , което в допълнение отчуждава страната от световната финансова система след глобите, наложени поради войната ѝ в Украйна, написа СиБиЕс.

Притежателите на облигации настояват, че не са получили просрочени лихви в понеделник след приключването на главния период за заплащане в неделя, предадоха " Ройтерс " и Bloomberg. Белият дом загатна за дефолт на отговорностите на Русия , което е първо по държавния ѝ дълг от 1918 година на брифинг за медиите в понеделник.

" Изглежда, че банките са се съобразили с интернационалните наказания и са задържали заплащане ", сподели Крис Уифър, стопански анализатор в консултантската компания Macro-Advisory.

Миналия месец Министерството на финансите на Съединени американски щати приключи способността на Русия да изплаща своите милиарди дълг на интернационалните вложители посредством американски банки . В отговор съветското финансово министерство съобщи, че ще изплати деноминирани в долари задължения в рубли и ще предложи " опция за следващо конвертиране ".

Русия съобщи, че има парите да заплати задълженията си , само че западните наказания сътвориха " изкуствени спънки " като замразиха нейните валутни запаси, съхранявани в чужбина. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти по време на конферентен диалог в понеделник, че " няма учредения да назоваваме тази обстановка дефолт ", заявявайки, че Русия е платила, само че не може да бъде обработено заради наказания.

" Това се случи поради наказания, само че глобите бяха напълно във ваш надзор ", сподели Джей С. Ауслендър, водещ юрист по държавни задължения във компанията на Уилк Ауслендър в Ню Йорк. " Всичко това беше под ваш надзор, тъй като всичко, което трябваше да извършите, беше да не нахлувате в Украйна ".

Колко дължи Русия?

Около 40 милиарда $ в задгранични облигации, към половината от тях за чужденци. Преди началото на войната Русия имаше към 640 милиарда $ в задгранична валута и златни запаси, огромна част от които се държаха в чужбина и в този момент са замразени.

Русия не е просрочвала своите интернационалните задължения от болшевишката гражданска война, когато Руската империя рухна и бе основан Съветският съюз. Русия не погаси вътрешните си задължения в края на 90-те години, само че съумя да се възвърне от благодарение на интернационална помощ.

Русия в действителност е в дефолт от месеци в очите на вложителите в облигации, сподели Лиъм Пийч, икономист, профилиран в нововъзникващите европейски пазари в Capital Economics.

Застрахователните контракти, които покриват съветския дълг, правят оценка 80% възможност от дефолт в продължение на седмици, а рейтингови организации като Standard & Poor's и Moody's сложиха дълга на страната надълбоко в територия - отпадък.

Как да разберете дали дадена страна е в дефолт?

Рейтинговите организации могат да понижат рейтинга до дефолт или съдът може да реши въпроса, само че са спрели рейтинга на Русия. Притежателите на облигации, които имат суапове за кредитно несъблюдение - контракти, които работят като застрахователни полици против дефолт - могат да изискат от комисия от представители на финансови компании да реши дали неизплащането на дълг би трябвало да провокира погашение, което към момента не е публично оповестяване на дефолт.

Комитетите за установяване на кредитни деривати - индустриална група от банки и капиталови фондове - евентуално ще отбележат " кредитно събитие ", сподели Пийч.

На 7 юни комисията постанови, че Русия не е платила нужната спомагателна рента, откакто е направила заплащане по облигация след падежа на 4 април. Но комисията отсрочи предприемането на по-нататъшни дейности заради неустановеност по отношение на това по какъв начин глобите могат да повлияят на всяко съглашение.

Какво могат да създадат вложителите?

Формалният метод за оповестяване на дефолт е, в случай че 25% или повече от притежателите на облигации кажат, че не са получили парите си. След като това се случи, наредбите в бележките към документите, споделят, че всички други задгранични облигации на Русия също са в дефолт и притежателите на облигации могат да потърсят правосъдно решение за налагане на заплащане.

При естествени условия вложителите и държавно управление в дефолт нормално договарят съглашение, при което на притежателите на облигации се дават нови облигации, които са на по-ниска стойност, само че които най-малко им дават частична отплата.

Но глобите не разрешават покупко-продажбите с съветското финансово министерство. И никой не знае по кое време ще завърши войната или какъв брой може да костват неизпълнените облигации.

В този случай оповестяването на дефолт и съд " може да не е най-мъдрият избор ", разяснява Ауслендър. Не е допустимо да се договаря с Русия и има толкоз доста незнайни, тъй че кредиторите може да решат " да задържат към този момент ".

Инвеститорите, които желаят да излязат от съветския дълг, евентуално към този момент са се насочили към излаз, оставяйки тези, които може би са купили облигации на намалени цени с вярата да завоюват от уреждането в дълготраен проект. И може да желаят да не се набиват на очи за известно време, с цел да избегнат свързването им с войната.

След като дадена страна изпадне в дефолт, тя може да бъде отрязана от заеми от пазара на облигации, до момента в който дефолтъ бъде организиран и вложителите си възвърнат доверието в способността и готовността на държавното управление да заплаща. Но Русия към този момент е отрязана от западните финансови пазари, тъй че всяко връщане към заемите е доста надалеч.

Кремъл към момента може да заема рубли вкъщи, където разчита най-вече на съветски банки за закупуване на облигациите си.

Какво ще бъде въздействието на дефолта на отговорностите на Русия?

Западните наказания поради войната накараха непознати компании да бягат от Русия и прекъснаха комерсиалните и финансовите връзки на страната с останалия свят. Дефолтът би бил още един признак на тази изолираност и спиране.

Уифър разяснява, че дефолтът няма да засегне съветската стопанска система сега, тъй като страната не е вземала интернационалните заеми от години на фона на глобите и прави доста пари от експорт на първични материали като нефт и природен газ.

Но в дълготраен проект, когато войната завърши и Русия се опита да възвърне стопанската система си, " това е моментът, където наследството на дефолта ще бъде проблем. Това е нещо като, в случай че физическо лице или в случай че компания получи неприятен кредитен рейтинг, лишава години с цел да се преодолее това ".

Инвестиционните анализатори внимателно считат, че неизпълнението на отговорностите на Русия няма да има такова влияние върху международните финансови пазари и институции, както от по-ранно несъблюдение през 1998 година Тогава неизпълнението на отговорностите на Русия по вътрешните рублови облигации накара държавното управление на Съединени американски щати да се намеси и да притегли банки да избави Long-Term Capital Management, огромен хедж фонд в Съединени американски щати, чийто колапс, съгласно опасенията, можеше да раздруса по-широката финансова и банкова система.

Притежателите на облигации - да вземем за пример фондове, които влагат в облигации на разрастващите се пазари - могат да понесат съществени загуби. Русия обаче изигра единствено дребна роля в показателите на облигации на разрастващите се пазари, ограничавайки загубите за финансиране на вложителите.

Но едно съветски дефолт може да има вълнообразен резултат, като ускори напън върху световните дългови пазари и направи вложителите по-склонни към риск и по-малко склонни към предплатени средства, което " би могло да докара до спомагателни дефолти на други нововъзникващи пазари ", разяснява Уифър.

Източник: СиБиЕс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР