Русия не изплати държавния си дълг за първи път от

...
Русия не изплати държавния си дълг за първи път от
Коментари Харесай

Кредитен застраховател прогнозира 11% спад на руската икономика

Русия не изплати държавния си дълг за първи път от 1998г. насам, откакто страната пропусна крайния гратисен интервал, който изтече на 26 юни, с цел да заплати 100 милиона щатски $ лихви в долари и евро по две облигации в задгранична валута.

Освен това, съгласно Ройтерс, някои тайвански притежатели на съветски облигации не са получили дължимата рента до крайния период за това. Експертите на Кофас предвиждат спад в Брутният вътрешен продукт на Русия за 2022 г.от -11,0%, а за 2023 година: -1,3% и даде оценка на риска за страната D (много висока).

„ Въпреки че обсъжданото несъблюдение удря съветската платежоспособност, то е най-вече алегорично, защото суверенът има стеснен достъп до задгранични пазари. Освен това, вредите върху стопанската система към този момент са нанесени, защото руснаците се борят с двуцифрената инфлация и най-тежкото икономическо стесняване от години “ – разяснява Пламен Димитров, шеф на Кофас България.

Около 40 милиарда $ от задълженията на Русия са деноминирани в долари или евро, като към половината от тях се държат отвън страната. Определени суми от този дълг в този момент ще бъдат автоматизирано дължими, защото в дълговите принадлежности има клаузи за предварително погасяване. Според специалистите на Кофас, Русия може да бъде изправена пред неотложно погашение на дълг от почти 20 милиарда $. Инвеститорите обаче също могат да изчакат, надявайки се на облекчение на глобите, в случай че Русия се отдръпна от войната, защото те имат 3 години, с цел да разгласят облигациите си в несъблюдение.

Според специалистите, това би провокирало повишаване на цените на облигациите, защото някои вложители биха могли да решат да купят съветски облигации с отстъпка, надявайки се, че държавното управление ще може/желае да се изплати през този интервал. Това обаче може да бъде опасен залог, защото гратисните интервали на други заплащания по облигации наближават (394 милиона щатски $ през юли и 372 милиона $ през октомври 2022 г.).

„ По подразбиране неизпълнението е най-вече алегорично. Рублата отслабна единствено с 0,65%, по отношение на предходния ден, на първата дата на търгуване след обсъждания банкрут, Именно обменният курс на USD/RUB е най-ниският (т.е. рублата е най-силната) от 2015 година Нещо повече, той е по-силен с близо 30% по отношение на предвоенното си равнище, т.е. междинното равнище за януари 2022 година Различни страни, импортиращи съветски енергийни артикули, откриха сметки в банката на Газпром, което провокира търсене на рубли, заради механизма за конвертиране. Високите цени на суровините, макар до известна степен ограничавания импорт на Запада, се оказаха от огромна изгода. Същевременно, други се възползват от понижени цени на съветските енергийни артикули “ – добави Пламен Димитров.

Според специалистите на Кофас, до момента в който лихвените и валутните пазари наподобява са се възстановили или даже са се подобрили от въздействието на съветската инвазия в Украйна, това евентуално е единствено кратковременен резултат. Валутният курс остава на релативно изкуствено равнище. Част от съветския финансов пазар към момента е затворен, като няколко банки са изключени от системата SWIFT, до момента в който входящите и изходящите потоци на задгранична валута са понижени. Има едва търсене на задгранична валута, заради ограничавания импорт. Освен това, на физическите лица на процедура им е неразрешено да обръщат рубли в задгранични валути, например посредством натоварване с високи комисионни.

Експертите чакат глобите, неналичието на достъп до западни технологии и първични материали, които са от решаващо значение за производството от по-голямата част от съветските браншове, лимитираната опция за заместването им с импорт от други райони и необятно обоснованото нарастване на цените, да навредят на съветската стопанска система в дълготраен проект.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР