Русия не изпълни плащане по своя държавен дълг в чуждестранна

...
Русия не изпълни плащане по своя държавен дълг в чуждестранна
Коментари Харесай

"Блумбърг": Русия фалира за първи път от 1918 г. насам

Русия не извърши заплащане по своя държавен дълг в задгранична валута за първи път от повече от век, заяви организация Bloomberg. Все по-строгите западни наказания направиха невероятно за Кремъл да покрие отговорностите си към задграничните кредитори.

В продължение на месеци Русия намираше способи да заобиколи глобите, наложени след нахлуването в Украйна. нощес изтече гратисният интервал за към 100 милиона щатски $ лихвени заплащания, дължими от 27 май.

Това е знак за икономическата, финансовата и политическата изолираност на Русия. Валутните запаси на Руската централна банка са замразени, а най-големите банки на страната са откъснати от международната финансова система, показва " Блумбърг ". Същевременно елементарните руснаци се борят с двуцифрена инфлация и най-лошият стопански спад от години.

Кремъл изрично отхвърля изказванията за държавен банкрут, акцентирайки, че разполага с нужните средства за осъществяване на заплащанията, само че няма по какъв начин да преведе парите. Миналата седмица Русия разгласи, че ще премине към обслужване в рубли на своя непогасен държавен дълг от 40 милиарда $, критикувайки обстановката като " форсмажорни условия ", изкуствено основани от Запада.

Руският министър на финансите Антон Силуанов назова обстановката " фарс ". Според адвокати обаче, правният мотив за форсмажорни условия исторически не обгръща глобите. За Русия това е първото несъблюдение на заплащанията по външния дълг от решението на болшевиките да не признават отговорностите на царската власт през 1918 година

В началото на тази година Кремъл беше доста покрай сходен миг, само че съумя да го избегне, като смени метода на заплащане. Съединени американски щати обаче затвориха малката врата, която позволяваше на кредиторите да получават средства по съветските държавни облигации.

Сега въпросът е какво ще се случи по-нататък, защото пазарите са изправени пред неповторимия сюжет на банкрутирал кредитополучател, който има подготвеност и запаси да заплати, само че не може.

Обикновено огромните рейтингови организации са тези, които би трябвало да разгласят банкрута, само че глобите им не разрешават да работят с Русия. Притежателите на облигации биха могли да се обединят и да създадат свое лично изказване, само че може би ще предпочетат да изчакат развиването на войната в Украйна и да схванат какъв е шансът да си върнат парите или най-малко част от тях.

" Обявяването на банкрут е алегорично събитие ", разяснява пред " Блумбърг " Такахиде Киучи, икономист в института " Номура " в Токио. " Руското държавно управление към този момент загуби опцията да емитира дълг, деноминиран в долари. Русия не може да взема заеми от множеството страни ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР