Русия не е изгубила надежда да промени политическия баланс в

...
Русия не е изгубила надежда да промени политическия баланс в
Коментари Харесай

По изборите в Естония. С фейкове и приятели Русия се опитва да намали подкрепата за Украйна - Свят

Русия не е изгубила вяра да промени политическия баланс в Естония. Ако не в своя изгода, то най-малко в посока на по-сдържана помощ за Киев. Така изданието за интернационална сигурност и европейска интеграция „ Европейска истина “ разяснява идните на 5 март парламентарни избори в Естония и опитите на Кремъл да се намеси в техния излаз.

Изборите на 5 март са извънредно значими както за Естония, по този начин и за Украйна и проукраинското европейско болшинство, защото Талин е измежду водачите в оказването на помощ на Украйна, най-малко по глава на популацията. Предоставената досега военна помощ за Киев е в размер на 1 % от Брутният вътрешен продукт на Естония. Високото равнище на поддръжка за Киев е резултат от консенсус в естонската политическа общественост.

В акцията за изборите в страната към този момент се включи и съветската агитация, която пропагандира антиевропейски и антиукраински тези, показва „ Европейска истина “. Арсеналът на Кремъл за осведомителна война включва имитации, теории на конспирацията, дезинформация и многочислени операции, споделя Владимир Сазонов, водещ откривател в Академията на естонските въоръжени сили.

Както на всички места, Кремъл се пробва да заложи на прокремълски лица, политически деятели и политици, които към момента могат да бъдат открити в Естония даже след пълномащабното навлизане в Украйна.

В същото време сътрудници на въздействие на Кремъл могат да бъдат както маргинални радикални политици, по този начин и представители на уважавани политически сили. В случая става дума за някои политици от Партията на центъра – в този момент най-голямата опозиционна мощ, само че до неотдавна – ръководеща партия.

„ Центристите “ публично осъдиха експанзията на Руската федерация и всъщност поддържат помощта за Украйна. Въпреки това, не всичко е толкоз просто, проучва изданието. Факт е, че по-рано тази партия се смяташе за представител на ползите на рускоезичното население в Естония. И надлежно редица нейни членове имаха богат опит в съдействието с Руската федерация, което евентуално продължава и сега. И в този момент в редиците на " центристите " има политици (макар че броят им е намалял), които директно или прикрито прокарват тезите на съветската агитация.

Например, сочи „ Европейска истина, известният народен представител Михаил Сталнухин (бивш ръководител на градския съвет в Нарва). Той беше един от най-активните съперници на демонтажа на руския танк в Нарва. Стигна се до такава степен, че в едно от интервютата си той назова нацисти тези, които упорстват за демонтирането на руските монументи в Естония. И настрана назова членовете на естонското държавно управление фашисти. Това беше прекомерно даже за личната му партия, която беше принудена да го изгони от редиците си.

Въпреки това Сталнухин остава един от най-популярните политици в Нарва, може би, най-проруския град в Естония. Това значи, че той има всички шансове да резервира „ визата си “ за Народното събрание и в идващия мандат – дружно с центристите или настрана от тях. По-отявлени проводници на кремълските ползи в Талин си остават радикалите – както левите, по този начин и десните, и което е особено за Естония – те даже могат да се обединят в политически съюз. Изданието напомня в тази връзка Обединената лява партия на Естония (OLPE), основана през 2008 година посредством сливането на Естонската лява партия и Конституционната партия.

За изборите през 2023 година Обединената лява партия се съюзи с редица проруски консерватори и националисти, изборното придвижване Koos („ Заедно “). Движението не съумя да получи статут на партия, само че откри метод да взе участие в изборите посредством сйюз с OLPE. Политическата стратегия на Koos е изтъкана от искрено прокремълски хрумвания. Лидерът на придвижването Айво Петерсон в изявленията си в обществените мрежи непрестанно акцентира, че другарството с Русия е просто належащо и че естонската поддръжка за Украйна е неприемлива.

Подобен съюз сред левичари и консерватори може да наподобява противоестествено. Не и за приятелите на Путин.
Месец преди парламентарните избори в естонското осведомително пространство се появяват от ден на ден фейкове, в страната не престават да се тиражират имитации и тези, преференциални на първо място на Кремъл.

Например остри рецензии среща разширението на военния полигон Нурсипалу. Има опитите за бойкот и блокиране на участието на Швеция и Финландия в НАТО, популяризират се фейкове против Украйна и украинските бежанци. Според последователите на OLPE и Koos украинските бежанци в Естония са опасност за страната. Активисти на двете обединения гостуват като събеседници в пропагандните излъчвания на Владимир Соловьов в Русия и се оплакват от „ растяща русофобия “ в Естония.

Русия и последователите й в Талин готвят и други провокации във времето преди изборите. За 22 февруари, два дни преди годишнината от съветското навлизане в Украйна Руската православна черква и Koos бяха възнамерявали молебен в катедралата „ Александър Невски “ в Талин, 10 дни преди парламентарните избори. След величествен скандал Естонската православна черква на Московската патриаршия беше принудена да разгласи анулация на молебена.

Тролинг и фейкове оръжията на съветската агитация и в обществените мрежи и интернет. В една от най-популярните групи във фейсбук „ Талинци “ беше публикувана „ новината “, че държавното управление на Естония ще дава по 900 евро помощ на украинските бежанци. Антиукраинският дискурс се активизира с апели украинците да си вървят да се бият вкъщи, а не да си „ тъпчат джобовете “ с пари от естонския бюджет – концепция, която в никакъв случай не е била обсъждана. Другата опорка е „ няма да гласоподавам за държавно управление, което дава копейки на жителите си и хилядарки на украинците “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР