Русия нацели цивилен товарен кораб с крилати ракети - Обединеното кралство

...
Обединеното кралство обвини Русия, че е нацелила цивилен товарен кораб
Коментари Харесай

Обединеното кралство обвини Русия, че е нацелила цивилен товарен кораб с множество крилати ракети, докато е спирал в украинското пристанище Одеса миналия месец.

Атаката, извършена на 24 август, беше осуетена от украинската противовъздушна отбрана, каза външното министерство на Обединеното кралство.

Корабът под либерийски флаг е бил насочен от ракети, изстреляни от руски превозвач в Черно море, се добавя в съобщението.

През юли Русия предупреди, че корабите, пътуващи до пристанищата на Украйна през Черно море, могат да се разглеждат като военни цели.

Предупреждението дойде, след като Москва се оттегли от забележителна сделка за зърно, подкрепена от ООН, според която цивилни товарни кораби обещаха свободата да изнасят украинско зърно през Черно море.

По това време президентът Владимир Путин се оплака, че има твърде много ограничения върху собствените селскостопански стоки.

Москва също поиска голяма руска банка да бъде допусната до глобална разплащателна система, да бъдат премахнати ограниченията за руските компании за торове и нейните кораби да получат пълен достъп до застраховка и чуждестранни пристанища.

Каква беше сделката за зърно в Украйна?

Започна поредица от удари по пристанищата в Южна Украйна в рамките на дни след оттеглянето от сделката, която имаше обеща да не прави по споразумението.

Говорейки пред парламента в понеделник, министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак каза, че осуетената атака срещу кораба със зърно е успяла само да „покаже колко отчаян е Путин“.

„Украйна има правото да изнася стоките си през международни води и те имат моралното право да превозват зърно, което помага за изхранването на света“, каза г-н Сунак.

Русия все още не е коментирала атаката.

Москва все повече се насочва към украинската пристанищна инфраструктура, откакто изтеглени от споразумението за зърно. Киев го обвини в "циничен" опит да навреди на износа на зърно и да подкопае световната продоволствена сигурност.

В своето изявление Министерството на външните работи каза, че Русия е унищожила 280 000 тона зърно, откакто се е оттеглила от сделката, обвинявайки я, че се опитва да „оръжи храната и невинните търговия за сметка на останалия свят".

Длъжностни лица също казаха, че руските атаки са повредили 26 съоръжения на пристанищната инфраструктура в Одеса и близките пристанища Черноморск и Рени от юли.

През юли кенийски официални лица казаха, че оттеглянето на Русия от сделката се равнява на „удар в гърба“ за тези в страните, засегнати от суша.

Korir Sing'Oei, висш държавен служител в министерството на външните работи на Кения, каза, че всяко увеличение на глобалните хранителни доставки, причинено от този ход, "непропорционално засяга страните от Хорна на Африка, която вече е засегната от сушата".

Президентът Владимир Путин обеща да предостави безплатно зърно на шест африкански нации - всички от които подкрепиха Русия на международни форуми.

Но външното министерство каза, че количеството зърно, унищожено от руските удари, вече надхвърля общото количество, което Москва е обещала да дари на африканските държави, добавяйки, че е можело да нахрани до милион души за една година.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР