Русия настоя, че планът на Вашингтон за изтеглянето на войските

...
Русия настоя, че планът на Вашингтон за изтеглянето на войските
Коментари Харесай

Русия възропта срещу изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан

Русия настоя, че проектът на Вашингтон за изтеглянето на войските от Афганистан до септември може да докара до ескалация на дългогодишния спор и дерайлиране на мирните договаряния, осведоми " Франс прес ".

Американският президент Джо Байдън разгласи по-рано тази седмица, че всички американски сили ще се изтеглят от Афганистан до тазгодишната 20-годишнина от атентатите на 11 септември.

Руското външно министерство отговори, че американското евакуиране през септември представлявало " явно нарушаване " на предходно американско заричане за евакуиране на войските до идващия месец.

Оттеглянето, дефинитивно прекратяващо най-дългата война в Америка, макар възходящите опасения от победа на талибаните, забавя с към пет месеца съглашение с талибаните, подписано от някогашния президент Доналд Тръмп за евакуиране на войските.

" Това, което е тревожно в този подтекст, е, че въоръженият спор в Афганистан може да ескалира в близко бъдеще, което от своя страна може да подкопае напъните за започване на директни вътрешноафганистански договаряния ", се акцентира в изказване на съветското външно министерство.

Съгласно съглашението на администрацията на някогашния американски президент Доналд Тръмп от февруари 2020 година с талибаните всички американски войски трябваше да изоставен до май 2021 година в подмяна на обещанието на радикалните бунтовници да не поддържат " Ал Кайда " и други задгранични екстремисти - първичната причина за нашествието на Съединени американски щати през 2001 година

Решението на Байдън беше взето, откакто Турция разгласи, че ще бъде хазаин на подкрепяна от Съединени американски щати мирна конференция от 24 април до 4 май, която ще събере афганистанското държавно управление, талибаните и интернационалните сътрудници.

Москва посочи, че е била известена за конференцията и очаквала публична покана и повече информация, в това число дневния ред на събитието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР