Русия настъпва към Киев с огромен конвой от бронирани превозни

...
Русия настъпва към Киев с огромен конвой от бронирани превозни
Коментари Харесай

Русия настъпва към Киев с 64-километрова военна колона: използвала ли е вакуумна бомба

Русия настава към Киев с голям ескорт от бронирани транспортни средства, танкове и друго военно съоръжение. Нови сателитни фотоси демонстрират военна колона от повече от 60 километра.

Когато съветската инвазия навлезе в шестия си ден, американският сенатор Крис Мърфи сподели, че войските на Путин се готвят за " дълга и кървава " блокада на украинската столица, цитира го английският " Индипендънт ".

Руските сили са почнали масирана атака и евентуално са обкръжили украинския град Херсон. Киев в това време упрекна Русия, че е употребила неразрешената от Женевската спогодба вакуумна бомба. Вашингтон пък отхвърли да одобри предлагането на президента Зеленски за въвеждане на зона, неразрешена за съветски полети над Украйна.

И икономическите наказания, наложени против Русия, наподобява основават напън върху Владимир Путин, защото Москва затвори фондовите си пазари минимум до 5 март, откакто съветската рубла падна до историческо дъно.

Междувременно Международният углавен съд разгласи, че ще проверява хипотетични съветски военни закононарушения в Украйна.

Масираната съветска атака

Силни детонации са чути по-рано от посока летището до Херсон, което евентуално към този момент е под съветски надзор. Кметът на южния град Игор Колихаев и локалната администрация настояват, че Херсон е обкръжен от съветски бойци, само че към момента не е под техен надзор. Колихаев прикани жителите - " да не предизвикат врага ", заяви БНР.

Намираща се на брега на Днепър, позицията на Херсон е основна, защото се намира сред следения от Русия Кримски полуостров и Одеса.

Удари още веднъж има и на север. Руските сили взривяват подстанции към втория по величина град Харков, с което предизвикват проблеми със снабдяването с ток и вода, заяви кметът на града Игор Терехов.

Снощи украински и западни медии разпространиха сателитни фотоси, съгласно които 40-километров съветски боен ескорт напредва към столицата Киев. Сутрешните часове още веднъж са огласени от предупредителни сирени в украинската столица, както и в градовете Тернопил, Виниця, Ривне и Черкаси.

По информация на украинската войска през вчерашния ден съветските военни са се прегрупирали и са струпали военна техника в избрани посоки - най-много за завземане на Киев и други огромни градове като Харков, Чернигов, Одеса, Херсон и Мариупол.

Сателитни фрагменти, снимани в понеделник, демонстрират, че съветският боен ескорт северно от украинската столица Киев е дълъг към 64 километра, а не 27 километра, както бе обявено по-рано, заяви американската частна компания " Максар ", съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

" Максар " заяви също по този начин, че на по-малко от 32 километра на север от границата на Беларус с Украйна са ситуирани спомагателни наземни сили и хеликоптери.

Използва ли Русия неразрешено оръжие

Русия употребява в понеделник вакуумна бомба в Украйна, съобщи украинската посланичка в Съединени американски щати Оксана Маркарова, представена от Ройтерс.

" Те използваха през днешния ден вакуумната бомба, която е неразрешена от Женевската спогодба ", сподели Маркарова след среща с американски конгресмени.

Украинската дипломатка означи, че Украйна работи интензивно с държавното управление на американския президент Джо Байдън и с американския Конгрес, с цел да може да се снабди с повече оръжие и по-строги наказания против Русия.

" Те би трябвало да си платят, да платят тежка цена ", посочи Маркарова пред публицисти след срещата с конгресмените.

Вашингтон отхвърли на Зеленски

Белият дом реагира хладно на предлагането на украинския президент Володимир Зеленски за неразрешена за съветски полети зона над Украйна, съобщи Ройтерс.

Участието на Съединени американски щати в сходен ход би било равнозначно на пряк спор с Москва, какъвто Вашингтон не желае, съобщи Белият дом.

Говорителката на Белия дом Джен Саки съобщи, че използването на неразрешената за полети зона би било стъпка към изпращането на американски бойци, които да се бият с Русия.

" Забранена за полети зона би се нуждала от използване ", посочи тя, като разясни, че за използването на зоната ще бъде належащо " разполагането на американски бойци, което би довело...потенциално до пряк спор и война с Русия, което е нещо, в което ние не планираме да участваме ".

В отговор на въпрос за възможното въвеждане на неразрешена за съветски полети зона над Съединени американски щати, Саки сподели, че това не е изключено, само че означи, че доста американски авиационни компании летят през Русия за Азия и други елементи на света. Това основание е евентуална причина за неохотата на Съединени американски щати за предприемането на сходна мярка, отбелязва Ройтерс.

Вчера Русия забрани кацането и прелитането над нейна територия на самолети на 36 страни, измежду които България, в отговор на сходна мярка от тези страни. Съединени американски щати не е измежду тях.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР