Русия нарича военни кореспонденти редица отразяващи войната в Украйна (включително)

...
Русия нарича военни кореспонденти редица отразяващи войната в Украйна (включително)
Коментари Харесай

Криза в Кремъл или сигнал към Пригожин: защо бе убит руският "военен блогър"

Русия назовава " военни репортери " редица отразяващи войната в Украйна (включително) в съветското киберпространство. Убитият е всичко, само че не и това.

Съдбата на близкия до съветската частна военна компания " Вагнер " Татарски може да е сигнал за задълбочаващи се разделения в съветския хайлайф. Москва упреква Киев, само че сочи за директен причинител жена, известна с антивоенни протести; даже да е по този начин, атентатът покачва възприятието за неустановеност в съветското общество след 13 месеца война.

Какво е известно за Татарски и убийството му все още?

Атентатът

Около 18:13 ч. локално (и българско) време нощес " Стрийт-фууд бар №1 " в Санкт Петербург е разтресен от гърмеж по време на " креативна вечер " на Татарски, чието рождено име е Максим Фомин. Според оповестения начален час детонацията е малко над час откакто събитието е почнало. Съобщава се за една жертва (по-късно доказана като Владлен Татарски) и ранени. Според информацията от тази заран 24-ма души са приети в болница.

" Творческата вечер " е от организиращата група, " Кибер Фронт Z ", в профила ѝ в мрежата " ВКонтакте ", с афиш, на който написа: " Владлен Татарски. Има такава специалност военкор ".

Петербургското издание " Фонтанка " и ТАСС писаха за детонация три минути откакто момиче подарило на Татарски статуетка (бюст на самия Татарски) и се върнала на мястото си. Напуснала залата едвам след детонацията. Държавният канал RT обаче заяви, че полицията преглежда и опцията взривното устройство да е на друго място в залата.

Не тъкмо " сътрудник "

До 2014 година Фомин, роден в Донецка област, излежава присъда за въоръжен банков грабеж. Затворът му обаче се оказва в ръцете на сепаратистите, оповестили основаването на " Донецката национална република " (по-късно приета и анексирана от Русия).

Когато излиза на независимост, опрощение от водача им Александър Захарченко (също погубен при гърмеж в кафене, само че в Донецк, през 2018 г.), той още веднъж хваща оръжието - само че на страната на ДНР. След това става част от другото сепаратистко образувание - " Луганската национална република " (ЛНР), през 2017-а влиза във военното ѝ разузнаване.

Известен с близостта си с бойци от частната военна компания " Вагнер ", той самичък се включва в бойните дейности и след съветската инвазия през февруари 2022 година пуска дронове, строи укрепления, разяснява пред съветски държавни медии.

Въпреки това рускоезичните медии го приравняваха с всички " военни репортери " ( " военкори " ; фактически, той не е и единственият хванал оръжието), а каналът му в " Телеграм " преди убийството му 567 хиляди клиенти (оттогава се увеличават; към 11 ч. българско време са 572 хил.). Миналата година бе измежду поканените в Кремъл за анексирането на четири украински области и остана прочут с думите, ориентирани към украинските сили:

Всички ще победим, всички ще убием, всички, които би трябвало, ще ограбим. Всичко ще е както ние желаем.
Владлен Татарски,
погубен " боен сътрудник "

Русия остро осъжда убийството на Татарски, който обаче бе мощно сериозен към съветското министерство на защитата и метода му към войната. Той бе измежду известните, постоянно ултранационалистически настроени военни блогъри, доста от които също подлагаха на критика властта, само че е и първият от тях, погубен от началото на войната.

 Може би Може би " значими за оцеляването на режима ": какво е известно за съветските военни блогъри

Позицията на тези блогъри е значима в оформянето на публичното мнение за войната.

Изборът на кафенето

Някогашният ресторант, намиращ се край хотел на създателя на " Вагнер " Евгений Пригожин, е и близо до негов офис. Помещението остава негово, както и пресслужбата на групата му " Конкорд ".

Патриотичната група " Кибер Фронт Z " продължаваше да се среща там с месеци, откакто той удостовери, че го е отдал чартърен за задачата. " Патриотичната " формация е оповестила за задачата с " консолидиране на патриотичната публика, опълчване на украинската и западната агитация " и други.

Групата с към 3000 участници на процедура ползваше мястото като спорен клуб. Не е известно нейни сбирки да са провеждани с защита, нито по време на " креативната вечер " да е назначена защита за Татарски. Преди тази колекция има друга, минала без случай, и в следствие се появиха изказвания, че точно събитието в кафене на Пригожин може да е на прицел.

 Криза в Кремъл или сигнал към Пригожин: за какво бе погубен съветският

Кой е обвинен

Според съветски медии обвинена е 26-годишната Дария Трепова от Санкт Петербург, известна с това, че е взела участие в антивоенни митинги и арестувана през днешния ден.

 Русия задържа протестирала против войната за убийството на военния блогър Русия задържа протестирала против войната за убийството на военния блогър

И тя, и брачният партньор ѝ са арестувани за присъединяване в антивоенен протест в деня, когато Русия атакува Украйна. Според нейни доближени, питани от изданието " Агентство ", тя не войната, само че не е радикална.

Според следователите в статуетката може да има радиоуправляем експлозив с мощ от 100 до 200 грама тротилов еквивалент. се и фрагменти, на които тя влиза със статуетката. Руските правоохранителни органи в същото време не изключват опцията тя да е била употребена и да не е знаела за съществуването на експлозив в подаръка.

Кой носи отговорност

Първоначално в медиите имаше информация, че украинка на име Мария Ярун стои зад атентата, само че тя бе опровергана от източници в правоохранителните органи. Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова обаче го " публицист " и загатна роля на Киев, за който Татарски станал " рисков ". " Поразителна е реакцията в Киев, където получателите на западни грантове показват неприкрит екстаз от случилото се. "

 Криза в Кремъл или сигнал към Пригожин: за какво бе погубен съветският
© Reuters

Острите реакции на прокремълските пропагандисти също вниманието към Украйна. " Кога страната ще стартира да дава отговор? Терористите имат електричество, вода, работят жп линиите, заведенията за хранене, интернет, ръководителите на убийците обикалят с телевизионни камери по страната ", написа телевизионната водеща Тина Канделаки. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин също недвусмислено уточни Киев с думите: " Убит подло. По различен метод терористите не могат. Киевският режим е терористичен режим. Подлежи на заличаване, другояче няма да спре. "

По-късно Русия напряко упрекна службите в Киев,.
Самият Пригожин обаче, наподобява, не одобри тази версия. " Не бих упреквал киевския режим за тези дейности. Мисля, че работи група радикали, която надали има отношение към държавното управление ", той.
Украинската версия също насочва вниманието към Русия: в екипа на президента Володимир Зеленски се приказва за " вътрешен тероризъм ". " Паяците се изяждат един различен в буркана. Въпросът " по кое време вътрешният тероризъм ще стане инструмент на вътрешнополитическата битка " бе въпрос на време. Необратими процеси и Смут 2.0 чакат Русия ", съветникът на началника на кабинета на Зеленски Михайло Подоляк. Това е отпратка към Смутното време или Смута от 1598 до 1613 година, когато Русия минава през серия бедствия, рецесии и войни (сред тях - гражданска), приключваща едвам със промяната на властта и възкачването на Михаил Романов, първия от династията.

 Като татко си или като Като татко си или като " съветската Льо Пен ": може ли Дария Дугина да е целта на атентата

Същата полемика се развихри при убийството на Дария Дугина, дъщерята на известния Александър Дугин, предишното лято. В Киев показаха незаконна съветска формация, а в Москва - службите на Украйна.

Последните " думи " на Татарски

Още от сутринта Татарски имаше голям брой изявления в канала си в " Телеграм " - от мнения за нови дронове на въоръжение в Украйна (и въпрос за какво и Русия още ги няма) до позиция за построяването на джамии на свещени за православните места. Изводът му е, че това е неправилно, както е неправилно християни да строят на свещени за мюсюлманите места, само че " по време на общата ни Свещена Война против антихриста в УКрайна тези разногласия въобще не са уместни ".

Базираният във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW) откри преди време, че Татарски е бил замесен в джихадистка агитация като част от напъните за набиране на бойци против украинските сили.

На друга обява съветски канали обърнаха по-голямо внимание. Час преди събитието в канала му се фотография с билборд на " Вагнер " в Москва и коментара: " Приятно е да се види по този начин външна реклама. Видях и билборди с " вагнеровци " в Ростов. Но в доста градове още няма такива. Надявам се, повода е единствено в това, че просто не са съумели да ги поръчат. "

 Криза в Кремъл или сигнал към Пригожин: за какво бе погубен съветският
© Telegram

Последиците

ISW, че Фомин надали е заслужен за специфичното внимание на властта в Киев. Мозъчният концерн отбелязва, че убийството на Татарски може да е сигнал за " отслабващата " приемливост на Путин към военните блогъри, само че може да е обвързвана и с " близостта на Фомин с Пригожин ".

Изследователската организация разказва няколко вероятни сюжета:

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР