Русия напада целенасочено цивилни цели и превръща коридорите за бягство

...
Русия напада целенасочено цивилни цели и превръща коридорите за бягство
Коментари Харесай

В Украйна руснаците използват забранени оръжия


Русия атакува " целеустремено " цивилни цели и трансформира коридорите за бягство в " смъртни клопки ", споделят от " Амнести Интернешънъл ". Според организацията в Украйна руснаците ползват " същите тактики, както в Сирия и Чечения ".

водят още веднъж директни договаряния за помирение - в президентския офис в двореца Долмабахче в Истанбул. Преди диалозите турската страна е поискала да се срещне с двете делегации, сподели турският президент Ердоган и акцентира, че се надява скоро да бъде подписано помирение.

" Гаранции за сигурност и безпристрастен статут ", както и статут на " страна без атомни оръжия " за Украйна - това са част от централните тематики на тези договаряния, по думите на. Неутрален статут за Украйна - това е и едно от главните претенции на Русия. В неделя, 27 март, Зеленски към този момент разгласи, че страната му ще изследва въпроса в детайли. В първите договаряния на равнище министри на 10 март в Анталия, Турция, не бе реализиран прогрес. Оттогава насам договарянията се водеха по видеоконферентна връзка. И двете страни ги описаха като " сложни ".

" В Украйна се повтаря това, което видяхме в Сирия "
Редакцията предлага
По данни на украинския президент от началото на войната са били убити към този момент към 20 000 души. Според Организация на обединените нации близо 3,9 милиона украинци са напуснали страната си. А други 6,5 милиона са избягали от домовете си и са потърсили заслон в някоя друга част на страната.

Организацията " Амнести Интернешънъл " упреква Русия в осъществяването на военни закононарушения. Това, което се случва в Украйна, е " повтаряне на това, което към този момент видяхме в Сирия ", сподели генералната секретарка Агнес Каламард във връзка годишния отчет на организацията. Русия атакува " целеустремено " цивилни цели и трансформира коридорите за бягство в " смъртни клопки ". Директорката на " Амнести Интернешънъл " за Източна Европа Мари Струтерс изясни, че откривателите на организацията са документирали по време на свое посещаване в Украйна " използването на същите тактики, както в Сирия и Чечения ". Според тях Русия употребява оръжия, които са неразрешени съгласно интернационалното право. Каламард съпостави обсадения град Мариупол със сирийския град Алепо. Той беше изцяло опустошен от сирийския президент Асад благодарение на съветските военновъздушни сили. В Украйна " Амнести Интернешънъл " следи даже " многочислени военни закононарушения ".

Успехи в Ирпин. Но обстановката към момента е тежка.

В град Ирпин, северозападно от украинската столица Киев, към този момент от седмици се водят тежки сражения. В нощта против вторник, 29 март, Володимир Зеленски разгласи триумф на украинските войски: " Нашите бойци напредват в Киевския район. Те си възвърнаха контрола над украинска територия и освободиха Ирпин. Но към момента е доста рано да се каже дали тази част на района е сигурна. Боевете не престават. " От няколко дни насам украинският Генерален щаб осведоми, че в предградията на Киев украинските войски даже съумяват да си върнат територии. Присъствието на съветската войска обаче явно остава към момента огромно, както излиза наяве и от данни на задгранични секрети служби.

И Володимир Зеленски уточни в своето вечерно видеообръщение в Телеграм, че макар триумфите на украинските бойци обстановката остава напрегната. Въпреки че украинците са постигнали триумфи в Ирпин и там сраженията не престават, както и в доста други района на страната. Руските войски държат под надзор северната част на Киевска област. И в областите Чернихив, Суми, Харков, Донбас, както и в южната част на Украйна обстановката остава " доста сложна ".

Нова филантропична злополука - в Чернихив

Именно в Чернихив се задава и нова филантропична злополука. Градчето се намира покрай съветската и беларуската граница и е единствено на 150 км северно от Киев. От няколко дни то е под засилен обстрел, а електроснабдяването е прекратено. Откакто беше опустошен значим магистрален мост, водещ към Чернихив, снабдяването с хранителни артикули и лекарства е съвсем невероятно.. Въпреки че до момента от града към този момент са били изведени близо 290 000 поданици, по данни на кмета Вадим Бойченко, в Мариупол към момента са останали 160 000 души. " Невъзможно е да оцелееш в този град, тъй като към този момент няма нищо - нито вода, нито електричество, нито отопление, нито информационни канали ", споделя кметът.

По данни на украински медии в Мариупол към този момент са убити над 5000 души. Градът е обсаден от съветските войски от 1 март. По данни на локалните управляващи към 90% от постройките са развалени или изцяло опустошение. От самото начало на обсадата нито един ескорт с помощи не е могъл да стигне да Мариупол. Хора, съумели да избягат от там, свидетелстват за огромни нещастия - по улиците лежат трупове, хора биват убити по дворовете си.

Руски наемници от групата " Вагнер " в Източна Украйна?

По данни на английските секрети служби в източната част на Украйна са ангажирани наемници от съветската частна войска " Вагнер ". Това беше обявено от английското министерство на защитата в Туитър. Предполага се, че там са изпратени над 1000 наемници. Поради тежките загуби, които е понесла съветската войска, очевидно се е видяла принудена да ангажира бойци от групата " Вагнер ". По публично непотвърдени информации бойци на компанията към този момент са били ангажирани от Русия в Сирия и в Централноафриканската република, както и преди години в Украйна. Групата " Вагнер " е свързвана и с офанзиви в Либия и Мали. Наемниците са упреквани в тежки закононарушения - измежду които измъчвания и целенасомчени убийства. Москва отхвърля каквито и да било връзки с компанията.

По данни на украинската гранична полиция към този момент над половин милион украинци са се завърнали от чужбина в родината си. ", единствено през последната седмица - 110 000 ", разгласи представителят на украинската гранична полиция Андрий Демченко пред немския вестник " Ди Велт ". По думите му 80% от тях са мъже. Повечето от тях идват от Полша.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Сергей и Лена от Киев, които откриха избавление в София
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР