Русия може да вземе под прицел търговските кораби в Черно

...
Русия може да вземе под прицел търговските кораби в Черно
Коментари Харесай

Лондон алармира: Русия взима на прицел търговските кораби в Черно море

Русия може да вземе под прицел комерсиалните кораби в Черно море, с цел да " унищожи " украинския експорт след прекратяването на зърнената договорка, предизвести английското държавно управление, представено от Пи Ей мидия и ДПА. Предупреждението бе отправено, откакто министър председателят на Обединеното кралство Риши Сунак съобщи в телефонен диалог с украинския президент Зеленски, че е " покъртен " от съветските удари против Одеса и акцентира английските старания за обновяване на договорката, прекъсната от Москва.

" Англия счита, че Русия може да ескалира акцията си, с цел да унищожи украинския експорт на хранителна продукция, като вземе под прицел комерсиалните кораби в Черно море ", предизвести министърът на външните работи Джеймс Клевърли.

Той сподели, че държавното управление ще повдигне в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации въпроса за " безскрупулното държание " на Русия.

" Русия би трябвало да спре да държи международните ресурси от храна като заложници и да се върне към договорката ", съобщи Клевърли.

Сделката, която бе подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, бе прекъсната по-рано този месец от Русия, което буди безпокойствие за международната продоволствена сигурност.

През последните дни Русия извърши голям брой набези с ракети и дронове против Одеса, която е основен украински център за експорт на зърно.

В същото време еврокомисарят на земеделието Януш Войчеховски сподели, че Европейският съюз е подготвен да изнася съвсем всички селскостопански артикули от Украйна посредством " коридори на солидарността " - железопътни и шосейни транспортни връзки през граничещите с Украйна страни членки на Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

" Русия не за първи път употребява храната като оръжие... обстановката е сходна на тази при започване на войната ", сподели Войчеховски пред кореспонденти.

" Ние сме подготвени да изнасяме съвсем всичко. Става въпрос за към четири милиона тона маслодайни и зърнени култури на месец и този размер постигнахме през ноември предходната година ", добави той.

ТЕМА преди 4 часа 954 преди 6 часа 677 преди 6 часа 639
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР