Русия може да подкопае западното влияние в Арктика, съобщава .Изданието

...
Русия може да подкопае западното влияние в Арктика, съобщава .Изданието
Коментари Харесай

Daily Mail: Западът може да загуби влияние в Арктика поради действията на Русия

Русия може да подкопае западното въздействие в Арктика, оповестява.

Изданието твърди, че Западът е изостанал от Русия в развиването на Арктика и може в никакъв случай да не я настигне. Отбелязва се, че Москва към този момент изпреварва Вашингтон с 10 и повече години. Така районът може да се окаже в областта на въздействие на Пекин и Москва.

Предупреждението идва в миг на  огромна неустановеност и благоприятни условия в Арктическия район. Изменението на климата  отваря голяма нова граница за разиграване на геополитически съперничества, отключвайки съкровищница от неизползвани естествени запаси и търговски пътища.

Докладът илюстрира по какъв начин една все по-изолирана Русия трябваше да откри нови сътрудници, с цел да развие района, да запълни празнините, основани от глобите.

По-специално, откакто Швеция стане член на НАТО, съдружниците на Съединени американски щати ще обкръжат Арктическия кръг, като се изключи сектора, следен от Русия.

А останалите седем страни, които съставляват Артическия съвет, прекратиха съдействието си с Москва.

Това означаваше, че Русия е била принудена да огледа към Китай, съгласно Ерик Левеск, съосновател на Strider, позволявайки й да понижи личните си разноски в района, до момента в който насочва пари за своите военни старания.

„ Този ​​обрат акцентира дипломатическата и икономическа изолираност, която Москва претърпява след нашествието си в Украйна и възходящата взаимозависимост от КНР за нейните цели за икономическо развиване и сигурност “, сподели той.

По-рано беше обявено, че Русия печели в нов световен спор в Арктика с помощта на съвременни технологии за разтрошаване на лед. От 2014 година Руската федерация влага съществено в развиването на военната инфраструктура в Арктика, което включва създаването на ново потомство атомни подводници и хиперзвукови ракети, както и увеличение на наличието си в района.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР