Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от

...
Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от
Коментари Харесай

Митрофанова намери място на съветските паметници у нас, можело да бъдат преместени в Русия

Русия може да обмисли разновидността да реалокира руски монументи от България на своя територия. Това съобщи в изявление за телевизия RTVI съветският дипломат в София Елеонора Митрофанова, съобщи. " Мисля, че е допустимо да се сложи въпросът по този метод, несъмнено ", сподели Митрофанова в отговор на въпрос дали съветското външно министерство позволява, че в случай че обстановката се утежни, ще би трябвало да прибере паметниците от България. " Що се отнася до паметника на Съветската войска, той е нарязан на части и са нужни доста пари и доста работа, с цел да се сглоби още веднъж ", добави тя.

Паметникът на Съветската войска е на предписание на регионалния шеф на област София в качеството му на държавен орган, който, според Закона за държавната благосъстоятелност, ръководи парцела - частна държавна благосъстоятелност, се показва в разпореждане на Министерския съвет от 8 декември 2023 година

Митрофанова съобщи, че сегашната обстановка с паметниците в България води началото си точно от Паметника на Съветската войска, който по думите ѝ се пробват да отстранен от центъра на София от 1992 година насам. " В последна сметка те съумяха " да решат " този въпрос. След това в Пловдив двама депутати от проевропейска партия се оповестиха за премахването на паметника " Альоша ". Това не беше подкрепено нито в Общинския съвет, нито от кметството, да не приказваме за хората, които бяха подготвени да отидат да пазят този монумент ", уточни съветският дипломат в София.

Митрофанова добави, че ситуацията с премахването на паметника " Альоша " " е висящо ".

В началото на годината общински съветници от групата на " Продължаваме промяната - Демократична България " внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив " Альоша " да бъде изместен в период до края на 2024 година. В доводите на предлагането се споделя, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944-1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност. Според вносителите премахването на монумента е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

В средата на декември стартира ремонт на Паметника на Съветската войска в София, повдигнат през 1954 година в чест на 10-ата годишнина от навлизането на руските войски в България по време на Втората международна война през 1944 година Съдбата на монумента бе обект на разгорещени диспути още от началото на прехода към народна власт и пазарна стопанска система през 1989 година. В последна сметка българските управляващи взеха решението той да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската войска има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това съобщи на 18 декември пред публицисти министър председателят Николай Денков в коментар за демонтажа на монумента.

" Това е агитационен монумент, той няма културна полезност. Не е боен монумент. Това е част от преодоляването на българската страна с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни руски войски и по-късно от тоталитарната страна. Крайно време е да се разделим с това минало. То би трябвало да отиде в музеите, не споделяме, че би трябвало да изчезне. Трябва да се учи като част от нашата история ", уточни Денков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР